Nederland 12e op wereldranglijst kankerincidentie

24 januari 2011

Nederland staat 12e op de lijst van landen waar kanker het meeste voorkomt, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag bekend. Volgens de meest recente kankerstatistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 286,8 op de 100.000 mensen in Nederland kanker. Denemarken is ‘s werelds koploper met 326,1 gevallen van kanker per 100.000 mensen.

De hoge notering van Nederland kan gedeeltelijk verklaard worden door goede diagnose en registratie van de ziekte. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil mensen er echter op attenderen dat voeding en leefstijl ook een belangrijke rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van kanker. Nederland kent een hoog percentage rokers, een hoge alcoholconsumptie en een toenemend aantal mensen met overgewicht: risicofactoren voor kanker.

Uit de cijfers, die zijn aangepast naar leeftijd, blijkt verder dat Nederland op de 24e plaats staat voor kankerincidentie bij mannen en op de 5e plaats voor kankerincidentie bij vrouwen. Wat betreft borstkanker, een vorm van kanker die verband houdt met overtollig lichaamsvet en alcoholconsumptie, bekleedt Nederland maar liefst de 4e plaats. 

De ranglijst laat zien dat landen met hoge inkomens over het algemeen meer kankergevallen kennen dan landen met lagere inkomens. Zo bestaat de top 20 voornamelijk uit Europese landen. De enige niet-Europese landen zijn Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada, Israël, Uruguay en Frans-Polynesië. 

Professor Martin Wiseman, medisch en wetenschappelijke adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "We weten dat mensen in hoge inkomenslanden vaak meer overgewicht hebben, meer alcohol drinken en minder bewegen. Er bestaat overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze factoren het risico verhogen op een aantal veel voorkomende vormen van kanker en dat zien we terug in de lijst. 

"De hoge incidentiecijfers in Nederland, Denemarken en andere hoge inkomenslanden zijn echter niet onvermijdelijk. Wetenschappers schatten dat een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kunnen voorkomen. Door niet te roken en verstandig te zonnen kunnen mensen hun risico op kanker nog verder verlagen. Als samenleving moeten we hierop inspelen en gezonde keuzes makkelijker maken.”

Voor de complete ranglijst en meer informatie: www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

  • De statistieken zijn afgeleid van GLOBOCAN, een project van International Agency for Research on Cancer (IARC) in Frankrijk. Dit project biedt actuele schattingen van de nationale incidentie en sterfte van veel voorkomende vormen van kanker in alle landen van de wereld. Het project is online beschikbaar op http://globocan.iarc.fr/
  • IARC maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • De cijfers per 100.000 mensen zijn aangepast naar leeftijd. Dit betekent dat voor elk land rekening gehouden is met de verschillende ratio tussen mensen in verschillende leeftijdsgroepen om er zeker van te zijn dat deze vergelijkbaar zijn. Dit is belangrijk, omdat kanker vaker voorkomt bij oudere mensen.
  • 4 februari aanstaande is het Wereld Kanker Dag. Het thema dit jaar is preventie: kanker kan voorkomen worden.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org