Meer aandacht voor voeding bij kanker

Amsterdam, 10 april 2017

‘We zijn er niet alleen om mensen te helpen gezonde keuzes te maken in voeding en leefstijl om de kans op kanker te verkleinen, maar ook voor alle vragen hierover tijdens en na kanker.’ Dat is de nieuwe koers van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, en tevens de boodschap van de nieuwe landelijke campagne Er is zoveel te bereiken die vandaag van start gaat.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is vooral bekend van de 10 aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen. Met de nieuwe campagne maakt het kankerfonds bekend dat het er ook is voor mensen met vragen over voeding en leefstijl tijdens en na behandeling van kanker.

Nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland kanker, en deze mensen hebben veel vragen over voeding en leefstijl. (Ex)patiënten, hun naasten en zorgprofessionals; mensen willen weten wat ze kunnen doen om de kans op overleving te verhogen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ziet het als haar taak om ook hierbij te helpen.

In de nieuwe koers voor de komende jaren geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds meer aandacht voor de rol van voeding en leefstijl tijdens en na kanker, in zowel onderzoek als voorlichting. Het doel is om meer kennis op te doen en te delen over wat voeding, beweging en lichaamsgewicht kunnen betekenen voor de overleving van kanker en de kwaliteit van leven tijdens en na behandeling.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds werkt vanaf nu samen met experts van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Wageningen University & Research en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) aan voedingenkankerinfo.nl, het platform voor advies over voeding tijdens en na behandeling van kanker op basis van onderzoek en praktijkervaring.

Er is veel ruimte voor verbetering in de voeding en leefstijl van mensen in Nederland. Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eet vrijwel niemand in Nederland volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Zo haalt maar 10 procent van de volwassenen de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groente en 200 gram fruit. Ongeveer de helft eet voldoende volkorenproducten. Nederlanders eten te veel verzadigd vet en zout, en te weinig vezels.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Met de campagne wil het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mensen informeren dat we er voor ze zijn. Wij helpen ze gezonde keuzes te maken in voeding en leefstijl om sterker te staan tegenover kanker. Want hiermee is er zoveel te bereiken. Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt.”

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wkof.nl

Over de campagne Er is zoveel te bereiken

Bekijk de nieuwe commercial en lees over de campagne.

Bron van cijfers over voeding in Nederland

•       Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Wat ligt er op ons bord?, uitgave in 2017.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.