Mannen hebben 20 procent meer kans op kanker

7 maart 2011

Mannen hebben 20 procent meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen. Verschillen in leefstijl spelen hierbij een belangrijke rol. Op veel risicofactoren voor kanker scoren mannen namelijk slechter dan vrouwen. Zo roken en drinken mannen meer dan vrouwen, hebben ze een ongezonder voedingspatroon met meer rood en bewerkt vlees en suikerrijke frisdranken, en kampen ze vaker met overgewicht.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil mannen bewust maken van de relatie tussen voeding, leefstijl en kanker. Daarom lanceert het kankerpreventie fonds vandaag de Gezondheidsgids voor mannen. De gids geeft mannen aanbevelingen over hoe zij hun risico op kanker kunnen verlagen.

Dr. Rachel Thompson, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Veel ziektes komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit wordt vaak als een vaststaand feit aangenomen. Maar alhoewel er een aantal biologische redenen voor het verschil zijn, willen wij mensen erop wijzen dat de hogere cijfers bij mannen niet onvermijdelijk zijn. Simpele, weloverwogen veranderingen in voeding en leefstijl, zoals het eten van meer groente en fruit, het drinken van minder alcohol en het behouden van een gezond gewicht, kunnen duizenden gevallen van kanker voorkomen.”

De Gezondheidsgids voor mannen bevat informatie over risicofactoren voor kanker, veel voorkomende vormen van kanker bij mannen en geeft praktische adviezen over het maken van gezonde keuzes, inclusief tips om meer te bewegen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft een gratis exemplaar van de Gezondheidsgids voor mannen weg aan de eerste 100 mensen die bellen naar 020-3449595. De gids is ook te downloaden via www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

  • Bij mannen wordt in verhouding vaker kanker vastgesteld dan bij vrouwen: 4,8 op de 1000 mannen kreeg in 2008 kanker, tegen 4,0 op de 1000 vrouwen. Deze cijfers zijn gestandaardiseerd voor de leeftijdsopbouw (volgens de Europese standaardbevolking) en zijn afkomstig van het integraal kankercentrum Nederland (IKCnet).
  • Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen. In 2009 veroorzaakte kanker 35,2% van de sterfgevallen bij mannen, tegen 28% aan hart- en vaatziekten. Deze cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • In 2009 was maar liefst 52,5% van de mannen in Nederland te zwaar, tegenover 41,9% van de vrouwen (CBS). 
  • 30,9% van de Nederlandse mannen rookt, tegenover 23,3% van de vrouwen (CBS, 2009).
  • Nederlandse mannen drinken gemiddeld 1,4 glazen alcoholische dranken per dag. 12,7% van de mannen drinkt echter drie of meer glazen alcohol per dag (CBS, 2009).
  • Slechts 2,5% van de mannen in Nederland eet voldoende groente en fruit (RIVM, 2003).
  • Nederlandse mannen eten gemiddeld ongeveer 350 gram rood vlees en 500 gram bewerkt vlees per week (RIVM, 2003).
  • Mannen bewegen meer dan vrouwen. Toch voldoet slechts 56% van de mannen in Nederland aan de beweegnorm (ten minste vijf keer per week 30 minuten bewegen) CBS, 2009.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org