Kankerpreventiefonds maakt zich zorgen om gevolgen van sponsoring Wereldkampioenschap

2 juni 2010

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt zich zorgen over de impact die de sponsoring van het Wereldkampioenschap Voetbal (WK) 2010 zal hebben op kinderen. Het feit dat McDonald's, Coca Cola en Budweiser sponsors of partners zijn van het WK 2010 betekent dat kinderen zullen worden blootgesteld aan de reclame van ongezonde voeding en dranken.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat reclame van ongezonde voeding en dranken, met name op televisie, de kans op overgewicht bij kinderen kan vergroten. Naar verwachting zullen miljoenen mensen uit meer dan 200 landen het WK in Zuid-Afrika live op televisie volgen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept ouders op om actie te ondernemen en kinderen te wijzen op het belang van een gezonde voeding en leefstijl. 

Onlangs heeft FIFA president Sepp Blatter in een persbericht zijn steun betuigd aan de anti-obesitas campagne van Michelle Obama. Hij verklaarde dat “sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder hulpmiddelen kunnen zijn in de strijd tegen overgewicht.” Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet nu een beroep op de FIFA om deze woorden te ondersteunen met daden, en bedrijven die ongezonde producten promoten, niet in overweging te nemen voor toekomstige sponsorcontracten.

Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, zegt: “Er is geen twijfel over het feit dat voetbal een goed hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Het is een vorm van lichaamsbeweging die voor bijna iedereen toegankelijk is. 

“Ik weet zeker dat veel kinderen geïnspireerd zullen worden door de kunsten van bijvoorbeeld Sneijder of Messi. Ze zullen hun helden imiteren in de achtertuin of het park net zoals hun vaders en grootvaders dat ooit deden met Cruijf en Pelé. We hopen dat door het WK meer kinderen geïnteresseerd raken in sport en zo meer zullen gaan bewegen.

“Als kankerpreventiefonds vinden we het belangrijk om onze zorgen over de WK sponsoring te uiten. We willen dat ouders zich bewust worden van de mogelijke gevolgen van deze vorm van marketing. We moedigen hen aan om tijdens het WK vooral te kiezen voor lekker en gezond eten, zoals groente en fruit, en kinderen te attenderen op het belang van een gezonde voeding. Op onze website www.wcrf.nl staan tips om het WK gezond te beleven. 

“Het is teleurstellend dat McDonald's, Coca Cola en Budweiser gekozen zijn als WK sponsors of partners. De FIFA website beschrijft sponsoring als een mogelijkheid om merken wereldwijd te promoten. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is van mening dat het sluiten van sponsorcontracten met dit soort bedrijven in strijd is met de gedane uitspraak van Sepp Blatter.

“We moeten realistisch zijn en accepteren dat de bestaande sponsorcontracten een uitgemaakte zaak zijn. Maar wat zou het een geweldige impuls zijn voor de algemene gezondheid als de FIFA echt leiderschap zou tonen en aankondigen dat ze in de toekomst bedrijven die ongezonde producten promoten niet meer in overweging zullen nemen als potentiële sponsors of partners.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

Er bestaat overtuigend wetenschappelijk bewijs dat overtollig lichaamsvet de kans verhoogt op zes soorten kanker: borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en baarmoederslijmvlieskanker. Een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen het risico op kanker met een derde verlagen.
Het WCRF Rapport Policy and Action for Cancer Prevention bevat de aanbevelingen van een onafhankelijk panel van 23 gerenommeerde wetenschappers uit de hele wereld. Uit het rapport komt naar voren dat het beperken of verbieden van op kinderen gerichte reclame en marketing van ongezonde bewerkte voedingsmiddelen een positief effect kan hebben op kankerpreventie. Meer over dit rapport op: www.wcrf.nl/nl/onderzoek/de-autoriteit-kankerpreventie/het-beleidsrapport
Het panel adviseert dat de industrie moet samenwerken om te stoppen met op kinderen gerichte reclame en promotie van suikerhoud ende dranken en ongezonde voedingsmiddelen. Ook moet er gewerkt worden aan de verkrijgbaarheid van deze producten.
Het FIFA persbericht waarin President Sepp Blatter steun betuigd aan de anti-obesitas campagne van Michelle Obama is te vinden op www.fifa.com
Coca Cola is een FIFA partner. Volgens de FIFA website www.fifa.com ‘geniet een FIFA Partner samenwerking op het hoogste niveau.’
McDonald’s en Budweiser zijn beide WK sponsoren. Volgens de FIFA website ‘zijn de rechten van een FIFA WK sponsor beperkt tot het FIFA WK op een wereldwijde basis’.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org