Kankerpreventiefonds lanceert educatieve website voor kinderen

20 september 2010

Vandaag lanceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de website www.topfitkids.nl. Deze website is onderdeel van het nieuwe voorlichtingsprogramma Top Fit Kids gericht op kinderen van vijf tot tien jaar. Het doel van Top Fit Kids is kinderen op een speelse wijze te leren wat gezond eten en leven is. Gedragsgewoonten die we aanleren als kind zetten we meestal voort in onze volwassen jaren. Dit betekent dat gezonde kinderen meer kans hebben om gezonde volwassenen te worden.

www.topfitkids.nl

De website heeft een educatief en interactief karakter. De kinderen verkennen samen met de Top Fit Kids personages de virtuele stad Appeldoorn. Onderweg leren de kinderen hoe zij in topvorm kunnen komen en blijven. Aan de hand van diverse spellen, leerzame testen en informatieve pagina’s leggen de Top Fit Kids uit wat gezond eten en leven inhoudt, en waarom dit zo belangrijk is.

Gezond voedingspatroon en leefstijl

Ouders en verzorgers spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het eet- en beweeggedrag van hun kinderen. Hoe eerder kinderen in aanraking komen met een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl, hoe beter. Dit verkleint de kans op overgewicht met als gevolg een lager risico op kanker in het latere leven, zo blijkt uit het wetenschappelijke rapport over kankerpreventie van het internationale World Cancer Research Fund netwerk, waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds deel van uitmaakt. 

Overgewicht in Nederland

“Steeds meer kinderen in Nederland kampen met overgewicht. Eén op de zes kinderen is te zwaar. Deze gegevens maken het noodzakelijk dat we actie ondernemen”, aldus Nadia Ameyah, Operationeel Manager van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. “Wij vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de gezondheid van de volgende generatie. Met Top Fit Kids wil het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kinderen een goede kans geven op een toekomst zonder kanker.” 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een derde van alle gevallen van de meest voorkomende vormen van kanker voorkomen kan worden door een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht. Lees meer over de aanbevelingen voor kinderen op www.topfitkids.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

Kick-off Top Fit Kids

Op 29 september aanstaande organiseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de ludieke hardloopwedstrijd ‘Versla de Banaan’ op Sportpark Elzenhagen in Amsterdam Noord. Kinderen moeten een als banaan verklede renner inhalen. Wilt u hierbij zijn? Neem dan contact op met Sabrina Schouw op 020-344 9592 of via s.schouw@wcrf.org

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org