Kankerexperts geven tips voor verantwoord barbecueën

4 augustus 2009

Amsterdam, 4 augustus 2009 – Een groot internationaal onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker concludeert dat het beter is een alternatief te zoeken voor hamburgers, speklappen en worstjes. Wat leggen we daarom dit jaar op de grill?

Traditiegetrouw roosteren we voornamelijk vleesproducten op de barbecue. De vraag is of dat wel zo goed is voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) toont aan dat een voedingspatroon met veel rood vlees (rund-, varkens- en lamsvlees) en bewerkt vlees (zoals worstjes) sterk samenhangt met de ontwikkeling van dikke darmkanker. 

De expert aan het woord

“We krijgen ieder jaar rond deze tijd vragen over de risico’s van het eten van gegrild of geroosterd vlees. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten uit het rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective,”, zegt professor Ellen Kampman hoogleraar Voeding en Kanker bij de Wageningen Universiteit.

“Het belangrijkst is na te denken over wat we op de barbecue leggen. Aan het eten van rood en bewerkt vlees zitten namelijk gezondheidsrisico’s. Er is overtuigend bewijs dat het eten van teveel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het eten van bewerkt vlees, zoals worst en ham, dikke darmkanker kunnen veroorzaken. Iedereen doet er goed aan maatregelen te treffen om het risico tot een minimum te beperken. Dus in plaats van vooral vlees op de barbecue te leggen, is het te overwegen om wat anders te proberen.

Naast dat de consumptie van rood en bewerkt vlees op zich al schadelijk is, zitten er waarschijnlijk ook risico’s aan het barbecueën zelf. Bij het bereiden van vleesproducten op hoge temperatuur kunnen kankerverwekkende stoffen (HCA’s en PAK’s) ontstaan. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog beperkt, maar toch is het aan te raden geen verbrande of verkoolde vleesproducten te eten. Vis en gevogelte verhogen op zich het risico op kanker niet, maar het risico kan wel verhoogd zijn als deze producten te ‘zwart’ gebakken worden”, aldus professor Kampman.” 

Lekker en gezond op de BBQ?

Fruit en groente zijn gezonde alternatieven voor (rood en bewerkt) vlees. Een eetpatroon met veel plantaardige voedingsmiddelen kan zelfs leiden tot een lager risico op kanker. In gegrilde groente en in fruit zitten bovendien geen kankerverwekkende stoffen. Die kunnen dus veilig op het BBQ-rooster. 

Slim barbecueën

Toch graag een stukje vlees op de barbecue? Let dan op de volgende punten:

  • Neem klein gesneden vlees, zoals kipsaté, en eet kleine porties.
  • Neem mager vlees, dan druipt er minder vet in het vuur en heeft u minder last van hoge vlammen. De vlammen leiden namelijk tot de vorming van kankerverwekkende stoffen in het vlees.
  • Vermijd hoge vlammen door aluminiumfolie op het rooster te leggen. Prik kleine gaatjes in het folie zodat het vet eruit kan.
  • Marineer het vlees voordat het op de barbecue gaat. Marinade vermindert de vorming van HCA’s.
  • Gaar het vlees voor in de magnetron of in de oven voordat het op de barbecue gaat. Zo hoeft het vlees minder lang geroosterd te worden.
  • Keer het vlees op de barbecue regelmatig, hierdoor vermindert de vorming van kankerverwekkende stoffen.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jessica Meijs, 020-344 9596, j.meijs@wcrf.org

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org