Jongeren met TV in slaapkamer kijken kwartier langer

15 februari 2011

Jongeren met een tv in hun slaapkamer kijken gemiddeld 15 minuten meer televisie per dag dan kinderen zonder een tv op de eigen kamer, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bekend. Dit blijkt uit een door het fonds gefinancierd onderzoek naar het kijkgedrag van 1.265 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 15 jaar, dat is uitgevoerd door het VU medisch centrum in Amsterdam. Het onderzoek toont verder aan dat als ouders veel tv kijken, hun kinderen geneigd zijn dit voorbeeld te volgen.

Dr. Johannes Brug, hoofdonderzoeker: "De studie laat zien dat de thuisomgeving van invloed is op het kijkgedrag van jongeren. Het is van belang om nu verder te onderzoeken of het aanbrengen van veranderingen in deze omgeving, zoals het weghalen van de televisie uit de slaapkamer of het invoeren van regels omtrent televisiekijken, de kijktijd doen verminderen." 

Dr. Panagiota Mitrou, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Er bestaat overtuigend bewijs dat hoe vroeger kinderen in aanraking komen met een gezonde leefstijl, hoe beter. Weinig televisiekijken verkleint de kans op overgewicht met als gevolg minder kans op kanker en andere chronische ziekten in het latere leven. Ouders spelen hierbij een belangrijke voorbeeldrol. 

"De tijd die we achter de televisie doorbrengen, kunnen we beter besteden aan lichamelijke beweging. Bij tv kijken verbruiken we weinig calorieën, nog minder dan bijvoorbeeld bij het lezen van een boek of het voeren van een gesprek. Bovendien is de verleiding groot om ons te goed te doen aan calorierijk voedsel, zoals chips of koekjes.”

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een gezond gewicht en verlaagt direct het risico op kanker. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. 

Meer informatie: www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

  • De bevindingen gaan ervan uit dat de aanwezigheid van een televisie in de slaapkamer en de waarneming dat ouders veel televisiekijken (de voorbeeldrol van ouders) van invloed zijn op het kijkgedrag van jongeren. Dit zou tot gevolg hebben dat jongeren meer tv kijken. Het instellen van regels omtrent televisiekijken zorgt er waarschijnlijk voor dat jongeren minder tv kijken. Eerdere studies hebben aangetoond dat gewoontes een belangrijke rol spelen bij televisiekijken.
  • Aangezien ouders voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van de thuisomgeving, zouden ze betrokken moeten worden bij toekomstige interventies om te zien of dit het kijkgedrag beïnvloedt.
  • Er bestaat overtuigend bewijs dat overmatig lichaamsvet het risico verhoogt op borstkanker (na de menopauze), darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, baarmoederslijmvlieskanker en nierkanker. 
  • Er bestaat overtuigend bewijs dat lichaamsbeweging het risico op darmkanker verlaagt. Het verkleint waarschijnlijk ook de kans op borstkanker na de menopauze en baarmoederslijmvlieskanker.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org