Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ‘Kanker draag je niet alleen’

Amsterdam, 4 februari 2021

Vandaag, Wereld Kanker Dag, kleurt Nederland paars. Dat gebeurt als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die door kanker wordt geraakt. Paleis Soestdijk, Gemeente Haarlem, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Den Haag en duizenden mensen slaan de handen ineen met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om samen Nederland te laten weten dat je kanker niet alleen draagt.

Wereld Kanker Dag

Vandaag is het Wereld Kanker Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de impact van kanker. Maar ook voor het belang van preventie, vroege opsporing, behandeling en nazorg.

Kanker draag je niet alleen

Sinds 2016 vraagt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op Wereld Kanker Dag in Nederland extra aandacht voor de persoonlijke impact van kanker. Dit doet het fonds met de campagne Kanker draag je niet alleen. Onderdeel van deze campagne is het paarse lintje met diezelfde boodschap erop.

Het paarse lintje

Het lintje wordt gedragen op 4 februari als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die geraakt wordt door kanker. Veel mensen dragen het lintje ook uit dankbaarheid aan iedereen die er voor hen is of was in moeilijke tijden vanwege kanker. Sinds begin januari werd het lintje massaal aangevraagd bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Paarse verlichting

Dit jaar sluiten Paleis Soestdijk, Gemeente Haarlem, Gemeente Haarlemmermeer en Gemeente Den Haag zich bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, en alle mensen die het paarse lintje dragen, aan om op Wereld Kanker Dag iedereen in Nederland te laten weten dat kanker ons allemaal raakt, maar dat je kanker niet alleen draagt. Zij gaan dit doen door verschillende locaties paars te verlichten.

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk | Made by Holland: 

“Wij ondersteunen het initiatief van harte. Met het paars uitlichten van het paleis dragen we bij aan het aandacht vragen voor Wereld Kanker Dag. Het landgoed van Paleis Soestdijk wordt de komende jaren gerestaureerd en gerenoveerd. Naast de historie wordt er op interactieve wijze in het paleis en het omringende park ingezoomd op de thema’s water, energie, voeding en gezondheid. Nederlandse innovaties waar wij wereldwijd impact maken, ook op het gebied van oncologie.”

Paars op je bord

Chefkok Mathijs Vrieze, ambassadeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, vraagt samen met een groep foodbloggers aandacht voor Wereld Kanker Dag door bijzondere recepten met paarse ingrediënten te delen via social media.

Aandacht voor kanker in tijden van corona

Vooral dit jaar is het stilstaan bij Wereld Kanker Dag extra bijzonder. Het coronavirus heeft enorme impact op iedereen in Nederland, maar vooral op kwetsbare personen zoals kankerpatiënten. Het is daarom extra belangrijk om op Wereld Kanker Dag steun te laten zien aan deze personen en hun naasten.

Cijfers over kanker: enorme impact op ons allemaal

Elk jaar krijgen ruim 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Er zijn meer dan 700.000 mensen in leven bij wie kanker in de afgelopen 20 jaar is vastgesteld. Zij leven met (de gevolgen van) kanker. Dit is een diverse groep bestaande uit personen die al klaar zijn met de behandeling, personen die momenteel worden behandeld en personen die pas recentelijk de diagnose hebben gekregen.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

“Wij zijn ontroerd door de ingrijpende verhalen die mensen met ons deelden in aanloop naar Wereld Kanker Dag. Er zijn geen woorden voor wat kanker met ons doet. Wij zijn erg blij en dankbaar dat met het paarse lintje, en de prachtige samenwerking met Paleis Soestdijk en de verschillende gemeenten, wij samen onze steunbetuiging en eerbetoon kunnen tonen aan iedereen die wordt geraakt door kanker.”

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie, 06 41323927, g.daal@wkof.nl.

De locaties die paars verlicht worden

  • Paleis Soestdijk in Baarn, 4 februari vanaf 18.00 uur
  • De Grote of St. Bavokerk in Haarlem, 4 februari vanaf 18.00 uur
  • Korenmolen de Eersteling in Hoofddorp, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari)
  • Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari)
  • De Stompe Toren in Spaarnwoude, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari)
  • Servicecentrum in Halfweg, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari)
  • SugarCity in Halfweg, 3 februari vanaf 18.00 uur (tot en met 5 februari)
  • De Grote Marktstraat in Den Haag, 4 februari om 17.30 uur

Persoonlijke verhalen: kanker raakt ons allemaal

Op de Facebookpagina van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds delen mensen sinds januari hun motivatie voor het dragen van het paarse lintje. Op Wereld Kanker Dag plaatsen ze foto’s met het lintje.
Op wkof.nl/levensverhalen delen verschillende personen hun levensverhaal. Ook staan hier verhalen over kanker in tijden van corona.

Over de campagne Kanker draag je niet alleen en het paarse lintje

Lees meer over de campagne op wkof.nl/lintje.

Bronnen

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen. 

Wij willen dat door gezonde keuzes in voeding en leefstijl minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt. Kijk voor meer informatie op www.wkof.nl.

Via www.voedingenkankerinfo.nl geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook voorlichting over voeding tijdens en na behandeling van kanker op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring van experts.