Dam tot Damloop voor kankerpreventie

15 september 2010

Op zondag 19 september aanstaande zetten ongeveer 70 deelnemers aan de Dam tot Damloop zich in voor kankerpreventie. De sportieve prestaties van de deelnemers worden gesponsord door familie, vrienden en/of collega’s. Het ingezamelde geld komt ten goede aan de essentiële onderzoeks- en voorlichtingsprogramma’s op het gebied van kankerpreventie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Persoonlijke verhalen

Brandweer, 30 tot 50 jaar, Alkmaar: “Wij doen met twaalf collega’s voor de derde achtereenvolgende keer mee aan de Dam tot Damloop. Dit jaar lopen we voor het eerst voor een goed doel. Het is twee vliegen in één klap: lekker sportief bezig zijn en weten dat je het ook nog ergens voor doet. De keuze voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds was snel gemaakt. Een gezonde voeding en leefstijl is erg belangrijk bij een fysiek en mentaal zwaar beroep. Van hardlopen krijgen we een kick. Het ritme van je hartslag, de adrenaline en de uiteindelijke prestatie geven veel voldoening. En dit keer met een extra dimensie.”

Rob van der Wijst, 58 jaar, Utrecht: “Mijn achtste deelname aan de Dam tot Damloop staat in het teken van kankerpreventie. Kanker is actueel en confronterend, daarom heb ik gekozen voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Mijn vader overleed op 76-jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Ik heb zijn hele lijdensweg meegemaakt. Ook heb ik andere familieleden, vrienden en kennissen verloren aan deze ziekte. Er is nog veel onderzoek nodig en dat kost geld. Als ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan een toekomst met minder kanker, dan doe ik dat met veel plezier.”

Dris Hamed Fernandez, 31 jaar, Alkmaar: “Ruim anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Het geeft me een gevoel van vrijheid. Ik geniet van de natuur en voel me gezond. Tegelijkertijd realiseer ik me dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. Kanker kan iedereen overkomen, jong of oud. Op mijn 19e heb ik een goede vriendin verloren aan leukemie. De boodschap van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: geef kanker geen kans spreekt me aan. We kunnen zelf keuzes maken op het gebied van voeding en leefstijl die onze kans op kanker verlagen. Tevens wil ik graag mijn respect tonen voor de mensen die te maken hebben met kanker, dat zijn de echte topsporters.”

Fréderique Brandon, 16 jaar, Zoetermeer: “Kanker. Een verschrikkelijke ziekte die moeilijke tijden aankondigt voor de patiënt en betrokkenen. Het stond altijd vrij ver van me af. Maar sinds het ook voor mij dichtbij is gekomen, kan ik me pas echt de impact voorstellen die het heeft op vele levens. Ik voel me verplicht om iets te doen. Het geven van morele steun is belangrijk, maar slechts een pleister op de wond. Het probleem moet bij de wortel aangepakt worden en daar is onderzoek voor nodig. Vandaar mijn keuze voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.”

Koen Kortekaas, 25 jaar, Lisse: “Mijn vader is aan kanker overleden. Na zijn overlijden kon ik mijn emoties niet goed uiten. Ik ben toen gaan hardlopen en dat werd een uitlaatklep. Op de website van de Dam tot Damloop las ik dat je voor een goed doel mee kan lopen en wist toen meteen: ik loop mee voor kankerpreventie. Mijn doel is om een hoop sponsorgeld in te zamelen voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar manieren om deze ernstige ziekte te voorkomen.”

Kanker in Nederland

In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker. Kanker is een ingrijpende ziekte die levens op zijn kop zet. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht het risico op kanker met een derde kunnen verlagen. Daarom is onderzoek naar kankerpreventie en voorlichting van levensbelang. Meer informatie op www.wcrf.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sabrina Schouw, Communicatie Manager, 020-344 9592, s.schouw@wcrf.org

Dam tot Damloop

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is aanwezig bij de Dam tot Damloop. Bezoek onze stand op het goededoelenplein. Bij de stand wordt vers fruit uitgedeeld. Bij de finish krijgt men voor een kleine donatie een ‘Gefeliciteerd, je hebt de Dam tot Damloop uitgelopen’-roos of kan er een polaroidfoto gemaakt worden.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org