Bobbie pakt overgewicht Amsterdamse kinderen aan

12 december 2013

In Amsterdam blijft overgewicht of obesitas bij kinderen en jongeren een ernstig probleem. Dit is zorgwekkend, want overgewicht is een risicofactor voor verschillende ziekten waaronder kanker. De gemeente Amsterdam, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Stichting Witte Bedjes het Parool en Kinderboek op Maat slaan de handen ineen om kinderen zo vroeg mogelijk een gezonde leefstijl aan te leren met ‘Het blije bordje van Bobbie’, een educatief voorleesboekje.

Dit voorlichtingsmiddel voor vierjarigen is speciaal ontwikkeld om kinderen zo vroeg mogelijk op een leuke manier gezond te leren eten. Daarnaast bevat het praktische tips en adviezen voor de ouders. Het voorleesboekje wordt op alle Amsterdamse Ouder- en Kind Centra uitgereikt aan ouders van kinderen die voor het eerst naar de basisschool gaan. 

Wethouder van de Gemeente Amsterdam, Eric van der Burg (Zorg en Sport), leest vandaag ‘Het blije bordje van Bobbie’ voor aan Amsterdamse kleuters en hun ouders op het Ouder en Kindcentrum (OKC) Flevopoort. 

Wethouder Eric van der Burg: “We ondersteunen dit boekje van harte. Als gemeente sluiten we graag aan bij mensen en organisaties die de gezonde keuze voor ouders en kinderen makkelijker maken. Door het boekje uit te reiken door de Jeugdgezondheidszorg (GGD) zorgen we ervoor dat elke Amsterdamse kleuter dit op het consultatiebureau meekrijgt, zodat kinderen al van jongs af aan en spelenderwijs leren dat gezond eten en bewegen leuk en gezond is.”

Ria van de Pol, manager gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Dit project is belangrijk om de Amsterdamse kinderen zo vroeg mogelijk aan te leren gezond te eten en veel te bewegen. Aangeleerd gedrag is op latere leeftijd veel moeilijker te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat vroeg aangeleerde gedragsgewoonten meestal worden voortgezet in het volwassen leven. Dit betekent dat gezonde kinderen meer kans hebben om gezonde volwassenen te worden.”

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was er in 2012 bij ongeveer 13 procent van de kinderen en jongeren in de leeftijd 4 tot 20 jaar sprake van overgewicht, waarvan 2,4 procent ernstig overgewicht. In Amsterdam ligt dit gemiddelde hoger. Uit cijfers van GGD Amsterdam blijkt dat 22 procent van de Amsterdamse kinderen en jongeren kampt met overgewicht.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Germund Daal, Communicatie Manager, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org. Foto's van de presentatie en een exemplaar van het 'Het blije bordje van Bobbie' zijn aan te vragen via pers@wcrf.org.

Het blije bordje van Bobbie

‘Het blije bordje van Bobbie’ is een uitgave van Kinderboek op Maat en is mede mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Stichting Witte Bedjes Het Parool, met medewerking van JGZ GGD Amsterdam en met dank aan de gemeente Amsterdam, Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht.

Presentatie op 12 december 2013

Het boekje is vandaag bij Ouder- en Kindcentrum (OKC) Flevopoort in Amsterdam Oost gepresenteerd en door wethouder Eric van der Burg (van Zorg en Sport) voorgelezen aan een groep Amsterdamse kleuters en hun ouders.

Over de Amsterdamse aanpak Gezond Gewicht

Amsterdam pakt het probleem van overgewicht aan middels de aanpak Gezond Gewicht. De gemeente werkt samen met vele andere partijen aan een gezond gewicht. Hierbij richt de aanpak zich op het verbeteren van de zorg en investeringen in (voor)schoolprogramma’s, als eerste in de zwaarste buurten. Zie ook op amsterdam.nl/aanpakgezondgewicht

Kinderprogramma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: Top Fit Kids

Top Fit Kids is het interactieve voorlichtingsprogramma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Op www.TopFitKids.nl leren zij alles op het gebied van gezond eten en leven. Ook vinden ze er leuke spellen, heerlijke recepten, kunnen ze hun kennis testen en vragen stellen over gezondheid.

Bronnen

  • GGD, gezondheid in beeld: Overgewicht inclusief obesitas 5 t/m 19 jaar 2011/2012, naar stadsdeel, zie www.ggdgezondheidinbeeld.nl
  • CBS Statline: gezondheid en welzijn, Lengte, onder- en overgewicht vanaf 1981.
  • WCRF/AICR, Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op kankerpreventie door een gezonde voeding en leefstijl. WCRF NL financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek in relatie tot kankerpreventie. 
Meer informatie op www.wcrf.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk:Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.