In actie komen tegen overgewicht is belangrijker dan ooit

Amsterdam, 4 juli 2018

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds reageert op de nieuwe cijfers over overgewicht in Nederland die vandaag werden bekendgemaakt.

Vandaag zijn nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM over overgewicht in Nederland bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat in Nederland ruim 100 duizend volwassenen morbide obesitas hebben, de zwaarste vorm van obesitas. Ook blijkt dat 50 procent van de 20-plussers in Nederland met overgewicht kampen; begin jaren tachtig was dat 33 procent.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt de nieuwe cijfers over overgewicht en obesitas in Nederland zeer zorgwekkend. 

Overgewicht en obesitas vergroten de kans op maar liefst 12 vormen van kanker, waaronder borst- en darmkanker, de twee kankersoorten die in Nederland het meest voorkomen. 

Eind mei 2018 publiceerde het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de bevindingen van de grootste studie ooit naar voeding, leefstijl en kanker. De bevindingen laten zien dat overgewicht, op roken na, de grootste risicofactor is voor kanker.

De toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas betekent dat in de toekomst mogelijk meer gevallen van kanker vastgesteld zullen worden die te maken hebben met overgewicht. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vraagt daarom met urgentie aandacht voor het groot belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds nodigt iedereen in Nederland uit om de online BMI-calculator te gebruiken op wkof.nl/bmi en om de adviezen voor een gezond gewicht te lezen op wkof.nl/aanbevelingen.