10 soorten kanker door overgewicht

Amsterdam, 1 juni 2015

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat overgewicht de kans op maar liefst 10 verschillende vormen van kanker vergroot. Vandaag publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een nieuw rapport dat de rol van overgewicht bij het krijgen van kanker bevestigt. Het is nu duidelijker dan ooit tevoren dat overgewicht aanpakken één van de belangrijkste maatregelen is voor de preventie van kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert vandaag een nieuw onderzoeksrapport waaruit opnieuw de belangrijke rol van overgewicht bij het krijgen van kanker blijkt. Het nieuwe rapport over galblaaskanker wordt toegevoegd aan de reeks rapporten waarmee het fonds de bevindingen uit wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en kankerpreventie actueel houdt.  

Op basis van de huidige stand van de wetenschap en conclusies van experts wereldwijd, is het nu officieel bekend dat overgewicht een belangrijke risicofactor is voor de volgende 10 vormen van kanker (in alfabetische volgorde):

  1. alvleesklierkanker
  2. baarmoederkanker
  3. borstkanker (bij vrouwen na de menopauze)
  4. darmkanker
  5. eierstokkanker
  6. galblaaskanker
  7. leverkanker
  8. nierkanker
  9. prostaatkanker (gevorderd)
  10. slokdarmkanker

Er zijn verschillende manieren waarop overtollig lichaamsvet het risico op kanker kan beïnvloeden. Zo is onder andere bekend dat vetcellen hormonen afgeven zoals oestrogeen, die het risico op kankersoorten als borstkanker verhogen. Ook is uit onderzoek gebleken dat vet rond de taille het lichaam kan aanzetten tot het produceren van ‘groeihormonen’. Als iemand veel van deze hormonen heeft kan dat tot een verhoogd risico op kanker leiden. Vetcellen kunnen daarnaast ook leiden tot ontstekingen en insulineresistentie, wat ook van invloed is op het risico op kanker.

Uit recente berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 5.000 nieuwe gevallen van kanker toe te schrijven zijn aan overgewicht. Wereldwijd gaat het om bijna een half miljoen nieuwe gevallen per jaar. Het zijn conservatieve schattingen aangezien in de berekeningen nog geen rekening werd gehouden met prostaatkanker en leverkanker.

Overgewicht is een van de belangrijkste uitdagingen voor de volksgezondheid: wereldwijd zijn 1,9 miljard volwassen mensen te zwaar. Dit aantal is tussen 1980 en 2013 volgens schattingen met 27,5 procent toegenomen. In Nederland zijn de cijfers ook zorgwekkend: 53 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen van 20 jaar of ouder is te zwaar.

Het nieuwe rapport over galblaaskanker dat vandaag wordt gepubliceerd is gebaseerd op de grootste analyse van onderzoek naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op galblaaskanker. Het is het eerste rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over dit onderwerp sinds de publicatie van het kankerpreventierapport uit 2007.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Er is geen twijfel meer mogelijk: overgewicht is een van de belangrijkste risicofactoren voor kanker. Dat is nu bekend voor 10 vormen van de ziekte, waaronder de meest voorkomende vormen zoals borst- en darmkanker. Overgewicht is een van de grootste uitdagingen in kankerbestrijding, nu en in komende jaren. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds streeft naar minder kanker, en zal zich nog meer blijven inzetten voor onderzoek, voorlichting en beleidsbeïnvloeding om dit mogelijk te maken.”

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Germund Daal, Hoofd Communicatie en Gezondheidsvoorlichting, 020-344 9592, g.daal@wcrf.org

Over galblaaskanker

Galblaaskanker komt niet heel vaak voor maar is wel een van de meest dodelijke vormen van kanker. Dit komt doordat de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt wordt. Wereldwijd sterven er jaarlijks ruim 142.000 mensen aan galblaaskanker. In Nederland krijgen momenteel ongeveer 150 mensen per jaar de diagnose galblaaskanker – het treft meer vrouwen dan mannen. Na 5 jaar is nog ongeveer 20 procent van hen in leven.

Een tumor aan de galblaas veroorzaakt meestal vage klachten. De diagnose wordt daardoor vaak pas in een laat stadium gesteld. Dikwijls wordt galblaaskanker per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen. Enkele klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Pijn in de rechterbovenbuik
  • Geelzucht
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust

Het hebben van deze klachten betekent niet automatisch dat er sprake is van galblaaskanker; het is dan raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts.

Kijk voor meer informatie over galblaaskanker ook op de website van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): www.mlds.nl

Over het nieuwe rapport

Voor het rapport ‘Diet, nutrition, physical activity and gallbladder cancer’, dat vandaag wordt gepubliceerd, is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op galblaaskanker verzameld en geanalyseerd. In totaal zijn er 14 studies meegenomen in de analyse met gegevens van bijna 13 miljoen mensen waarvan 8.300 mensen met galblaaskanker. Na de analyse heeft een onafhankelijk panel van wetenschappers het bewijs geëvalueerd en is tot conclusies gekomen over welke factoren het risico op het krijgen van galblaaskanker verhogen of verlagen.

Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Een gezond gewicht? Bereken je BMI en meet je taille

Je berekent je BMI door je gewicht (in kilo’s) door het kwadraat van je lengte (in meters) te delen. Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Hoe lager je BMI binnen deze gezonde waardes ligt, hoe beter. De BMI is een minder geschikte maatstaf voor het gewicht van ouderen, topsporters, zwangere vrouwen, kinderen en volwassenen die korter zijn dan 1,50 meter. Op www.wkof.nl/bmi kan de BMI snel en makkelijk berekend worden.

Meet ook of je een gezonde tailleomvang hebt. Kijk voor meer informatie over hoe je de tailleomvang meet op www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/publicaties-tools-tests/meet-je-buikomvang.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stelt 300 meetlinten kosteloos beschikbaar. Vraag een meetlint aan door te bellen naar 020 344 9595 of stuur een e-mail naar informatie@wkof.nl.

Bronnen

  • World Cancer Research Fund International / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, nutrition, physical activity and gallbladder cancer 2015.
  • Global burden of cancer attributable to high-body-mass index in 2012: a population-based study. Melina Arnold et al. Gepubliceerd op www.thelancet.com/oncology op 26 november 2014.
  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective, uitgave in 2007.
  • CBS Statline, Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © mei 2015.
  • Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Meer informatie op www.wkof.nl.

Alle aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn gebaseerd op het wetenschappelijke rapport van het internationale World Cancer Research Fund netwerk: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Dit is het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. Ons Continuous Update Project (CUP) zorgt ervoor dat onze aanbevelingen ter preventie van kanker actueel blijven en gebaseerd blijven op het meest recente wetenschappelijke bewijs.

Naast het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk uit: World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk (www.wcrf-uk.org), American Institute for Cancer Research in de Verenigde Staten (www.aicr.org), en World Cancer Research Fund in Hong Kong (www.wcrf-hk.org). Meer informatie over het netwerk is te lezen op www.wcrf.org.