Wereld Kanker Dag 2017: Aandacht voor naasten

De naasten van mensen met kanker verdienen aandacht. Dat is de oproep van een grote groep organisaties in aanloop naar Wereld Kanker Dag 2017.

10 januari 2017

Op 4 februari 2017 is het Wereld Kanker Dag. Overal ter wereld wordt dan aandacht besteed aan de ziekte waar een op de drie Nederlanders gedurende het leven mee te maken krijgt: kanker. Een ziekte die heel ingrijpend is voor de persoon die kanker heeft maar ook voor zijn of haar omgeving waaronder partners, kinderen, familieleden, goede vrienden en collega’s. Zij zorgen en begeleiden vaak intensief, met veel liefde en geduld maar hebben ook te maken met verdriet en onzekerheid.

Dit jaar staan organisaties in Nederland die zich bezighouden met kankerbestrijding, patiëntenzorg, onderzoek, voorlichting, preventie en (na)zorg gezamenlijk stil bij de naasten van mensen die geconfronteerd worden met kanker. Wij lanceren een nieuwe landelijke actie om de naasten van mensen met kanker te bedanken voor hun inzet: Samen in actie voor de naasten, doe ook mee!

Oproep

De gezamenlijke organisaties achter de Nederlandse editie van Wereld Kanker Dag roepen iedereen op om de naasten van mensen met kanker of diegenen die belangrijk zijn (geweest) tijdens hun ziekte te bedanken voor hun liefde, zorg en steun. Dit kan met een speciale Wereld Kanker Dag attentie naar keuze die vanaf vandaag kan worden besteld op de speciale Wereld Kanker Dag website www.wereldkankerdag.nl. Op 4 februari 2017 kan deze bij de naasten worden bezorgd.

Nationale en internationale samenwerking

Wereld Kanker Dag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag rondom kanker. Ieder jaar is het op 4 februari wereldwijd Wereld Kanker Dag. In Nederland werken een groot aantal organisaties mee zoals:

KWF Kankerbestrijding, IPSO, Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL), Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Care for Cancer en nog vele anderen.

De speciale actie voor naasten wordt ondersteund door Topbloemen.nl en DagjeWellness.nl. 

Over UICC

Wereld Kanker Dag is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag rondom kanker. Onder het motto ‘Wij kunnen. Ik kan” sluiten de organisaties in Nederland aan bij de wereldwijde campagne “We Can. I Can”. Doelstelling daarbij is het vergroten van het bewustzijn rondom kanker en om preventie, vroege opsporing en behandelingen aan te moedigen. Ook onderstreept deze dag het belang van goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker. De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waarbij meer dan 800 organisaties zijn aangesloten.

Over de website Wereldkankerdag.nl

De website www.wereldkankerdag.nl is een initiatief van meerdere organisaties die een rol spelen bij kanker. Door het gezamenlijk presenteren van de Wereld Kanker Dag activiteiten willen wij de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden.
Op de website is behalve informatie over de speciale actie een overzichtelijke landkaart te vinden die vele tientallen activiteiten weergeeft die speciaal rondom Wereld Kanker Dag door het hele land heen plaatsvinden.