Structureel voedselonderwijs voor ieder kind

Structureel voedselonderwijs voor ieder kind is bijdragen aan een gezonde toekomst. Teken jij ook de petitie?

8 september 2016

Deze week is de campagne ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Deze campagne is een initiatief van Youth Food Movement en de Alliantie Voedselonderwijs en beoogt structureel voedselonderwijs voor ieder kind op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. De campagne roept daarom op tot het ondertekenen van de petitie voor voedselonderwijs en wil daarmee meer dan 40.000 handtekeningen voor 16 oktober 2016, Wereldvoedseldag. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft zich aangesloten bij deze Alliantie.

Waarom is structureel voedselonderwijs noodzakelijk? 

Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) krijgen vaker een gezond eetpatroon. Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Juist door kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot. 

Prof. dr. ir. Jaap Seidell hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Wie wil werken aan een gezonde toekomst, begint bij de kinderen. Want gezonde kinderen hebben minder kans om ziek te worden, verzuimen minder op school en hebben betere schoolprestaties. Door ieder kind op school structureel te leren over een gezonde en duurzame voeding, krijgt ieder kind de kennis die het verdient. Jong geleerd is oud gedaan”. 

Er bestaan in Nederland diverse goede programma’s rondom voedselonderwijs. Waar de Alliantie zich zorgen over maakt is het ontbreken van een structurele implementatie in het onderwijsprogramma op basisscholen. Want ieder kind heeft recht op het leren van vaardigheden die nodig zijn om te kunnen kiezen voor een gezond en duurzaam voedingspatroon. De Alliantie ondersteunt en overlegt met de initiatieven die er zijn, de kinderen, de ouders en de gezonde schoolomgeving.

Teken de petitie 

De Alliantie roept iedereen, ouders, grootouders, burgemeesters, leerkrachten, werknemers, op de petitie te tekenen en te verspreiden. Bekijk ook de campagnefilm. Met 40.000 handtekeningen kan structureel voedselonderwijs als burgerinitiatief op de maatschappelijke en politieke agenda gezet worden. 

Wie is de Alliantie Voedselonderwijs? 

De Alliantie Voedselonderwijs is een samenwerkingsverband van leden en ondersteuners die de noodzaak voor structureel voedselonderwijs voor ieder kind onderschrijven en zich hier actief voor inzetten.