Kanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland

Kanker is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland: 3 op de 10 sterfgevallen komt door kanker. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met bijna 47.000 sterfgevallen was kanker in 2018, net als afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Ook laten de cijfers van het CBS zien dat mannen vaker aan kanker sterven dan vrouwen.   

Preventie is belangrijk
Voorkomen dat mensen kanker krijgen is een van de doelen van Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op sommige risicofactoren heb je geen of nauwelijks invloed, zoals genetische aanleg en luchtverontreiniging. Maar er zijn ook veel factoren waar je zelf wél invloed op hebt. Denk aan voeding, leefstijl en overgewicht. Op basis van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker weten wij dat gezond eten en leven de kans op kanker verkleinen.  

Wat kun je zelf doen? 
Onze 10 aanbevelingen en het voorlichtingsmodel 'Volg de kleuren' laten zien wat jij zelf kunt doen om het ontstaan van kanker te beïnvloeden. Het voorlichtingsmodel maakt met stoplichtkleuren duidelijk wat wel of niet thuishoort in een gezonde leefstijl. Zo is bijvoorbeeld het advies om geen alcohol te drinken (rood stoplicht), voorzichtig te zijn met rood vlees (oranje stoplicht) en je gewicht binnen gezonde grenzen te houden (groen stoplicht).

Meer lezen: Verklein de kans op kanker: ontdek wat jij zelf kunt doen