Jamie Oliver start wereldwijd initiatief voor voedingseducatie voor jonge kinderen

Jamie Olivers’ Food Revolution Day staat op 15 mei in het teken van voedingseducatie voor jonge kinderen ter preventie van kinderobesitas.

Met een wereldwijde petitie wil Oliver de G-20 landen tot actie bewegen om kinderen zo vroeg mogelijk toegang te geven tot kennis over gezonde voeding. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds juicht samen met het internationale WCRF netwerk de aandacht voor gezonde voeding en leefstijl op jonge leeftijd toe. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat de preventie van overgewicht vanaf vroege leeftijd van groot belang is in de strijd tegen kanker op latere leeftijd.

Vroeg ingrijpen noodzakelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hadden 42 miljoen kinderen onder de vijf jaar overgewicht of obesitas in 2013. Ook in Nederland kampen te veel kinderen met overgewicht en obesitas. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met overgewicht vaak ook als volwassene te zwaar zijn. Overgewicht verhoogt de kans op ernstige ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaataandoeningen. Het is daarom noodzakelijk om op tijd in te grijpen.

Jamie Oliver’s wereldwijde petitie voor voedingseducatie

Televisiekok en restaurateur Jamie Oliver maakt zich met zijn petitie hard voor het recht van een kind om toegang te hebben tot goede voedingseducatie vanaf een jonge leeftijd. Jamie: “Onderzoek toont aan dat wanneer kinderen al vroeg een gezond voedingspatroon ontwikkelen, ze dit meestal voortzetten in hun volwassen jaren. Dus wanneer kinderen weten wat gezonde voeding is, waar voeding vandaan komt, hoe het hun gezondheid beïnvloedt, hoe ze het kunnen verbouwen, klaarmaken en er van genieten dan denk ik dat we de mogelijkheid hebben om de wereldwijde gezondheidstoestand te verbeteren.” Door middel van een petitie wil Oliver een beweging teweegbrengen die krachtig genoeg is om de G-20 landen te overtuigen tot actie over te gaan en daarmee het leven van toekomstige generaties gezonder te maken.

Top Fit Kids voor gezonde kinderen

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds onderschrijft het belang van voedingseducatie vanaf jonge leeftijd. Zo heeft de stichting een voorlichtingsprogramma ontwikkeld voor jonge kinderen en hun ouders: Top Fit Kids. Op de website www.topfitkids.nl kunnen kinderen op een speelse wijze leren over gezonde voeding en een actieve leefstijl. Daarnaast kunnen ouders op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds handige informatie, tips en adviezen vinden voor het stimuleren van een gezonde leefstijl bij hun kinderen.

Een gezond gewicht voor een toekomst met minder kanker

Onderzoek toont aan dat na roken, overgewicht de belangrijkste risicofactor is voor kanker. Het is daarom belangrijk kinderen op jonge leeftijd te leren, enthousiasmeren en stimuleren om gezond te eten en te leven. Nadia Ameyah, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Naast dat gezonde voeding bijdraagt aan een goede gezondheid, draagt het ook bij aan een gezond gewicht. Het bereiken en behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste maatregelen om het risico op kanker te verlagen. Gezonde kinderen hebben een grotere kans om op te groeien tot gezonde volwassenen.”

Lees het gastblog van Jamie Oliver over zijn initiatief op de website van WCRF International.

Doe mee, en teken de petitie.