Hoe zit het met suikerrijke dranken en kanker?

Nieuw onderzoek laat aanwijzingen zien dat suiker uit frisdrank en vruchtensap mogelijk de kans op kanker vergroot.

Dat suiker indirect het risico op kanker vergroot was al bekend. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een hoge suikerinname leidt tot overgewicht. Overgewicht en obesitas zijn - op roken na - de belangrijkste risico's voor kanker in onze leefstijl.

Nieuw onderzoek laat echter eerste aanwijzingen zien dat het drinken van frisdrank met suiker en vruchtensap de kans op kanker mogelijk vergroot.

Het Franse onderzoek is uitgevoerd met gezonde volwassen. Ze zijn gedurende 5 jaar gevolgd en de onderzoekers concludeerde dat mensen die meer frisdrank met suiker en vruchtensap dronken een grotere kans op kanker hadden dan mensen die minder of geen frisdrank met suiker of vruchtensap dronken, onafhankelijk of de persoon een gezond of ongezond gewicht had.

Tot nu toe is dit het enige bewijs. Meer onderzoek is nodig voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Lees in het nieuwsitem van RTL Nieuws onze reactie over het onderzoek. 

Drink gezond
Ondanks dat het verband tussen suikerrijke dranken en kanker verder onderzocht moet worden, blijft het belangrijk om op te letten met wat je drinkt. Dranken met toegevoegde suikers kunnen ervoor zorgen dat je in gewicht aankomt. Overgewicht verhoogt de kans op verschillende soorten kanker. Lees meer over in onze aanbeveling Drink gezond