De WHO onderzoekt rol van hete dranken bij kanker

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) merkt vanaf vandaag het drinken van zeer hete dranken aan als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. Dat blijkt uit een evaluatie van wereldwijde studies.

15 juni 2016

Er is geen eenduidig bewijs dat koffie de kans op kanker kan vergroten. Net als het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vond de WHO studies die laten zien dat koffie mogelijk de kans op baarmoeder- en leverkanker kan verlagen.

Een internationale werkgroep van 23 onderzoekers en wetenschappers is tot de conclusie gekomen dat het drinken van zeer hete dranken mogelijk tot slokdarmkanker kan leiden. Het gaat om dranken met een temperatuur van 65 graden Celsius of meer. Er werd onder andere gekeken naar de rol van koffie en maté.

Volgens de onderzoekers speelt de hoge temperatuur van de dranken mogelijk een rol bij het ontwikkelen van slokdarmkanker, en niet de dranken zelf.

Standpunt van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Uit doorlopend onderzoek waarmee het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de kennis over kankerpreventie actueel houdt, is eerder sterk bewijs gevonden dat koffie de kans op baarmoeder- en leverkanker kan verkleinen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft binnen haar 10 aanbevelingen ter preventie van kanker nog geen richtlijn over koffie. Er is nog veel onderzoek nodig op dit gebied om bijvoorbeeld beter te begrijpen wat de rol is van verschillende soorten koffie, de bereidingswijze en hoeveelheden. Ook moet er rekening worden gehouden met de rol van koffie bij andere ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Water is altijd de beste keuze. Ongezoete koffie en thee zijn goede alternatieven voor suikerrijke dranken. Drink koffie en thee niet te heet; laat ze eerst even enkele minuten afkoelen.

Nadia Ameyah, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Wij vinden het een goede zaak dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht geeft aan de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Een belangrijk onderzoeksgebied waar we ons al jaren voor inzetten. Dit nieuwe onderzoek is erg relevant voor landen waar slokdarmkanker vaker voorkomt en traditioneel dranken zeer heet worden gedronken. In Nederland zijn roken, alcohol en overgewicht de belangrijkste risicofactoren voor slokdarmkanker waar we rekening mee moeten houden.”