Over de campagne

Onderzoekers maken elke dag keuzes in de zoektocht naar ontdekkingen over het voorkomen of genezen van kanker. Maar jij maakt elke dag belangrijke keuzes in voeding en leefstijl waarmee je invloed hebt op jouw kans op kanker.

Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Onderzoek laat duidelijk zien dat we met gezonde keuzes in onze voeding en leefstijl de kans op kanker kunnen verkleinen. Dat weten nog te weinig mensen in Nederland. Dat moet veranderen! Met deze campagne willen wij jou bewust maken van wat je zelf kunt doen om de kans op kanker te verkleinen.

Germund Daal, Hoofd doelrealisatie en communicatie bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, vertelt:

“Al meer dan 25 jaar brengt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de wetenschap over voeding, leefstijl en kanker in de praktijk. Zo kunnen wij allemaal gezonde keuzes maken in onze voeding en leefstijl voor minder kans op kanker.”

Voeding, leefstijl en kanker

Geen enkele leefstijl biedt een garantie tegen kanker. Was dat maar zo. We weten wel dat door gezond te leven we de kans op kanker kunnen verkleinen.

Naar schatting kan ongeveer 40% van alle gevallen van kanker voorkomen worden. Gezond eten, meer bewegen en een gezond gewicht behouden zijn - op niet roken na - de belangrijkste stappen die jij kunt nemen om jouw kans op kanker te verkleinen.

Maar kanker helemaal voorkomen is nog steeds niet mogelijk. Daarom richten wij ons onderzoek en voorlichting ook op mensen die al geraakt zijn door kanker, en nú hulp nodig hebben.

Onderzoek is de basis

Door middel van onderzoek ontdekken we steeds meer over hoe we met onze voeding en leefstijl de kans op kanker kunnen verkleinen. Maar ook over hoe we de kans op overleving kunnen vergroten en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker kunnen verbeteren. 

De noodzaak van gezondheidsvoorlichting

De preventie en overleving van kanker is niet klaar bij het doen van een ontdekking in onderzoek. Dan begint het pas. De wetenschap moet vertaald worden in praktische, begrijpelijke en toegankelijke voorlichting voor iedereen.

Ongeveer 60% van Nederlanders denkt zelf beperkte invloed te hebben op de kans op kanker. Een kwart verwacht hier geen invloed op te hebben of twijfelt eraan. Slechts 4% denkt aan overgewicht als risico voor kanker, terwijl dit – op roken na – de belangrijkste oorzaak is van kanker waar we zelf invloed op hebben.

Gezondheidsvoorlichting is van levensbelang voor het helpen voorkomen van veel gevallen van kanker, en om mensen die er al door geraakt zijn te helpen.

Help mee

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds werkt aan minder kanker, meer kans op overleving en een betere kwaliteit van leven bij kanker door middel van gezonde voeding en leefstijl. Help je mee? Dit kun jij doen:

  • Maak meer onderzoek en voorlichting mogelijk met een donatie.
  • Maak een actie aan om ons te steunen.
  • Download onze brochure ‘Hoe verklein ik mijn kans op kanker?’ en maak gezonde keuzes in je voeding en leefstijl.

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is in Nederland de autoriteit op het gebied van voeding en leefstijl in relatie tot kanker.

Met jouw hulp brengen wij de wetenschap over voeding, leefstijl en kanker in het dagelijks leven. Zo kunnen wij allemaal gezonde keuzes maken waarmee we de kans op kanker verkleinen, de kans op overleving vergroten en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker verbeteren.