Verklein de kans op kanker

Gezonder leven, minder kans op kanker

Door gezonder te eten, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven verklein je de kans op kanker. Met een gezonde leefstijl is er zoveel te bereiken.

Minder kanker

Wij helpen mensen gezonde keuzes te maken in hun voeding en leefstijl om de kans op kanker te verkleinen. Ongeveer 40% van de gevallen van kanker kan voorkomen worden. Gezond eten, meer bewegen en gezond gewicht behouden zijn - op niet roken na - de belangrijkste manieren om je kans op kanker te verkleinen. 

Handvatten om gezonder te leven

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vertaalt onderzoek naar aanbevelingen om mensen te helpen de kans op kanker te verkleinen. Onze aanbevelingen zijn op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding en leefstijl in relatie tot kanker.

Meer over onze aanbevelingen

Eet gezond

Wat we eten heeft invloed op de kans op kanker. Kies voor meer groente, fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten. Eet rood vlees met mate en laat bewerkt vlees liever staan.

Een voedingspatroon voornamelijk gebaseerd op plantaardige voeding helpt beschermen tegen kanker. Het helpt je ook op een gezond gewicht te blijven; belangrijk, want overgewicht vergroot de kans op kanker.

Meer over gezonde voeding

Beweeg meer, en zit minder lang

Door meer te bewegen verklein je de kans op verschillende vormen van kanker. Bewegen helpt je ook op een gezond gewicht te blijven. Je hoeft niet per se naar de sportschool of een sport te beoefenen om genoeg te bewegen. Pak vaker de fiets dan de auto, of neem de trap in plaats van de lift. Doe oefeningen thuis, of loop vaker een rondje. Maak bewegen onderdeel van je dagelijks leven.

Meer over bewegen

Blijf op een gezond gewicht

Roken is de grootste oorzaak van kanker waar je zelf invloed op hebt. Maar wist je dat overgewicht op de tweede plaats staat? Overtollige kilo’s vergroten de kans op maar liefst 12 vormen van kanker. Kom in actie voor een gezond gewicht: kies voor gezonde voeding en beweeg meer.

Meer over gewicht

Drink geen alcohol

Alcohol is voor sommige mensen niet weg te denken. Maar wist je dat onderzoekers geen veilige hoeveelheid alcohol hebben gevonden waarbij het de kans op kanker niet vergroot? Om de kans op kanker zo klein mogelijk te maken, is het beste advies om geen alcohol te drinken. Beperk dit anders tot 1 glas per dag.

Meer over alcohol

Steun meer onderzoek en voorlichting

We kennen al veel risico’s voor kanker in onze voeding en leefstijl. Maar er is nog veel wat we moeten ontdekken en begrijpen om kanker te helpen voorkomen. Met het stijgende aantal gevallen van kanker is dit nu belangrijker dan ooit tevoren.

Er is zoveel te bereiken. Steun ons vandaag nog.