Samenwerking met Wageningen

Samen sterker tegen darmkanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds werkt sinds 2008 samen met Wageningen University and Research Centre aan onderzoek gericht op de preventie, terugkeer en overleving van darmkanker

Een speciale WCRF-projectgroep is opgericht voor deze samenwerking. Professor dr. ir. Ellen Kampman heeft de leiding over deze groep. Professor Kampman is als persoonlijk hoogleraar Voeding en Kanker verbonden aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen University and Research Centre.

Waarom deze samenwerking

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. In 2012 werden er meer dan 13.000 nieuwe gevallen vastgesteld (bron: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNl© september 2014). Steeds meer mensen overleven de ziekte. Hierdoor neemt ook de behoefte aan advies toe voor het verlagen van de kans op terugkeer van kanker.

De WCRF-projectgroep onderzoekt de vraag of,
en zo ja, op welke wijze een westers voedingspatroon, lichaamsgewicht en voedingssupplementen invloed hebben op de kans op terugkeer en overleving van darmkanker. Hiervoor is de COLON studie opgezet. dit onderzoek kan de basis vormen voor wetenschappelijk onderbouwde leefstijlrichtlijnen voor patiënten met darmkanker.

Het projectgroep

Naast professor Ellen Kampman, en onderzoeksverpleegkundigen in diverse algemene en academische ziekenhuizen in Nederland, bestaat de WCRF-projectgroep uit:

  • Renate Heine-Bröring, Msc,
  • Dr. Ir. Renate Winkels
  • Moniek van Zutphen, Msc

WCRF-projectgroep