Koffie verlaagt mogelijk kans op darmkanker

Mensen die koffie drinken zouden hun risico op darmkanker met de helft kunnen verlagen. Het beschermende effect komt mogelijk door de antioxidanten in de koffie die vrijkomen tijdens het roosteren van de koffiebonen.

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention (1) dat is uitgevoerd onder ruim 9.000 mannen en vrouwen uit Israël. Gemiddeld dronken zij ongeveer 2 à 3 kopjes koffie per dag. 

Hoe meer koffie, hoe lager het risico 

Uit het onderzoek bleek dat hoe meer koffie iemand dronk, hoe lager het risico op darmkanker was. De onderzoekers deelden de koffiedrinkers in verschillende categorieën in:

  • Minder dan 1 kopje koffie per dag. 
  • 1 tot 2 kopjes koffie per dag. Deze personen hadden gemiddeld 32 procent minder kans op darmkanker vergeleken met degenen die minder dan 1 kopje per dag dronken.
  • 2 tot en met 2,5 kopjes koffie per dag. Deze personen hadden gemiddeld 41 procent minder kans op darmkanker vergeleken met degenen die minder dan 1 kopje per dag dronken.
  • Meer dan 2,5 kopjes koffie per dag. Deze personen hadden gemiddeld 54 procent minder kans op darmkanker vergeleken met degenen die minder dan 1 kopje per dag dronken.

Antioxidanten in koffie

Het beschermende effect op darmkanker kan mogelijk verklaard worden door de verschillende bioactieve stoffen, zoals polyfenolen, die koffie bevat. Deze polyfenolen werken als antioxidanten en kunnen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ook zou koffie de beweeglijkheid van de darm stimuleren. Hierdoor gaat het voedsel sneller door de darm en zijn mogelijk schadelijke stoffen minder lang in de darm aanwezig.

Meer onderzoek naar koffie en darmkanker

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers de koffie-inname van darmkankerpatiënten vergeleken met de koffie-inname van personen zonder darmkanker. Een nadeel van het navragen van de voedingsinname van patiënten is dat de patiënten mogelijk een vertekend beeld hebben van wat ze aten en dronken voordat ze ziek werden. Er is dus meer onderzoek nodig voordat kan worden vastgesteld dat koffie beschermt tegen darmkanker, maar het onderzoek geeft wel aanwijzingen voor een mogelijk verband.

Standpunt van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over koffie

Uit analyses van wereldwijd onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er sterk bewijs is dat koffie het risico op baarmoeder- en leverkanker kan verlagen (2, 3). Het is echter nog onbekend hoeveel, hoe vaak en welke soort koffie we zouden moeten drinken. Voor darmkanker hebben we tot nu toe nog geen overtuigend bewijs gevonden. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het nog te vroeg om een aanbeveling te doen over koffie. Hier is meer onderzoek voor nodig. Koffie zonder suiker is wel een gezond alternatief voor suikerrijke dranken. 

Bronnen en meer informatie

  1. Schmit S. et al. (2016). Coffee Consumption and the Risk of Colorectal Cancer. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention
  2. World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Liver Cancer. 2015
  3. World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Endometrial Cancer. 2013