Het verhaal van Olga

"Ik hoorde ik dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt. Van de 70 vrouwen met borstkanker krijgt 10% de diagnose lobulair carcinoom. Deze vorm van borstkanker is niet op mamma foto's te zien. Hiervoor worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd. Ik was 76 jaar, altijd naar de mamma-bus geweest en altijd het bericht gekregen dat alles goed was.

Na deze diagnose kreeg ik meteen chemo. Ik kreeg verschrikkelijke spierkrampen. Na de tweede chemo kreeg ik verschrikkelijke diarree met darmbloedingen. Toen gingen we de chemo 1 week overslaan, maar kreeg ik wel een CT. Een scan van mijn darmen werd gemaakt en daarna nog een inwendig onderzoek. De bloedingen kwam van de chemo en niet van een afwijking van de darmen. Inmiddels was ik 5 kg afgevallen en voelde ik mezelf steeds slechter worden.

Chemo 3 werd een week opgeschoven. Na chemo 4 kon ik niet meer lopen, eten, of slapen. Na een tweede MRI van de borsten heeft de chirurg nu besloten om snel te opereren en mag ik GEEN chemo meer. De datum van operatie staat vast en daarna word ik nog bestraald. Bij de chemo kreeg ik ook imuuntherapie en dat gaat gewoon door. Hoelang? Dat weet ik niet.

Toen ik aan de chemo begon dacht ik: "dat doe ik wel even, mij krijgen ze niet klein." Ik kan niets meer. Lig bijna de gehele dag op bed. Koken gaat niet meer, in huis werken gaat niet meer. Als ik dan de verhalen lees van andere patiënten word ik jaloers.

Inmiddels ben ik op 8 juni geopereerd en heb ik op 15 juni een gesprek gehad bij de chirurg. Al het weggesneden weefsel is onderzocht en wat denken jullie? In al het weggesneden weefsel zijn geen kankercellen meer gevonden!!

Ik heb het heel slecht gehad maar met deze uitslag denk ik: elke dag een beetje beter en minder pijn. Volgende week heb ik een gesprek met de radioloog om te kijken of bestralen nog nodig is. Wel krijg ik nog tot ongeveer eind februari 2021 imuuntherapie om de 3 weken.

Het ziet er ineens heel anders uit en ik hoop dit NOOIT meer mee te hoeven maken.

Na 4 keer chemotherapie gehad te hebben en nog een MRI-scan was er besloten (alles in goed overleg) om mijn borst te amputeren en in de oksel ook alles weg te halen (diagnose was lobulair carcinoom). Tegelijkertijd zijn mijn eierstokken en eileiders weggehaald in verband met een cyste. Een dubbele operatie dus.

Ik heb 5 dagen lang als een kasplantje in bed gelegen. Nadat ik hoorde dat al het weggesneden weefsel geen kankercellen meer bevatte, ben ik nog een keer naar de radioloog geweest. Er stonden 15 bestralingen op de planning, alle voorbereidingen had ik al gehad. Toch heb ik besloten om de bestralingen niet te ondergaan. Er moest een groot gebied bestraald worden vanaf 2 kanten en als je dan hoort wat daarvan de bijwerkingen kunnen zijn...

De radioloog begreep mijn beslissing en daarvoor ben ik hem dankbaar. Vanochtend heb ik weer immuuntherapie gehad voor 3 weken. Dit gaat door tot eind februari 2021. Nee, het is geen kattepis deze ziekte. En voor iedereen is het weer anders."


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.