Het verhaal van Brenda

Brenda heeft haar verhaal met ons gedeeld in de vorm van een dagboek.

Februari 2018: "Ik zit in bad en voel opeens een knobbel. Vervolgens krijg ik een borstbesparende operatie."

April 2018: "26 bestralingen in 26 dagen."

Mei 2018: "1e chemokuur (AC-kuur). 1 à 4 keer in de 3 weken."

28 mei 2018: "Mijn haar valt uit en ik ga mijn mooie lange krullen kort knippen. Huilend. 2 dagen later gaat de tondeuse erover. Krijsend. Gillend."

Augustus 2018: "12 keer iedere week een paxilactel kuur. Ik weeg nog 45 kilo. Kan geen eten binnen houden. Na 7 keer nemen we de beslissing om te stoppen. Mijn lichaam en geest geven op. Langzaam herstel ik. Ik stop met de anti hormoon therapie. Ik leef liever korter en zonder pijn, dan deze hormoon hel."

Juni 2019: "Er zit een knobbeltje in mijn oksel. Gelukkig goedaardig."

December 2019: "Er zit een knobbel zo groot als een ei op mijn schouderblad. MRI geeft geen duidelijkheid, maar waarschijnlijk is het goedaardig."

Maart 2020: "Er is opeens paniek over een nieuw virus. En niets gaat door. Mijn controles niet, mijn operatie niet. En heel langzaam kruipt het kanker monster mijn hoofd weer binnen... wat als het te lang wordt uitgesteld? Wat als ik geen mammogram krijg? Wat zijn de gevolgen voor me als ik het zometa infuus niet krijg? Langzaam druppelen de gecancelde afspraken binnen. Langzaam neemt mijn angst toe. Er wordt niet veel gezegd over kankerpatiënten in het nieuws. Hoor ik bij de risicogroep? Ik weet het niet. Voel me een gevangene met extra straf. Waarom gaat mijn operatie niet door? Waarom krijg ik geen controles? Ik merk dat ik gefrustreerd raak, wil niet zielig zijn, en snap dat covid 19 heel erg is, maar... hallo?!?! Wat nu?

En dan komt het verlossende telefoontje van de arts. Ik word begin juni geopereerd, en krijg dan ook mijn controles weer. Opluchting, angst, blijdschap ... alles gaat door me heen. Moet ik nu extra voorzichtig zijn? De zon schijnt vandaag, en ik heb besloten om maar gewoon te doen vanaf vandaag."


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.