Risicofactoren voor kanker

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker.

Genen

Minder dan 10% van de kankergevallen komt voort uit specifiek overgeërfde genen. Zo zijn er bijvoorbeeld genen ontdekt die de kans op borstkanker of darmkanker vergroten. Gelukkig zijn deze zeldzaam. Als je deze genen hebt, ben je vatbaarder voor kanker. Maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk kanker zult krijgen. Je hebt wel een hoger risico dan gemiddeld. Ook dan kun je je kans op kanker vaak verkleinen door de keuzes die je maakt in je leefstijl.

Komt er in je familie veel kanker voor en ben je daar ongerust over? Bespreek dit dan met je huisarts.

Infectieziekten

Sommige infectieziekten verhogen het risico op bepaalde soorten kanker. HPV (humaan papillomavirus) is bekend als risicofactor voor baarmoederhalskanker. Een infectie met de bacterie Helicobacter pylori wordt in verband gebracht met maagkanker. Hepatitis B en C verhogen het risico op leverkanker. Door vaccinatie kunnen we het risico van verspreiding van sommige van deze infecties verminderen.

Leefomgeving

Sommige factoren in de leefomgeving kunnen de kans op kanker vergroten, of zelfs kanker veroorzaken. Zonverbranding vergroot uw kans op huidkanker. Daarom is het belangrijk je goed te beschermen als je in de zon bent.

Ook kunnen bepaalde chemische stoffen, overmatige blootstelling aan röntgenstraling en sommige geneesmiddelen schadelijk zijn en de kans op kanker vergroten. Sommige van deze risicofactoren zijn voornamelijk van belang voor mensen die voor hun beroep aan zulke factoren worden blootgesteld. 

Leefstijlfactoren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de kankergevallen voorkomen kan worden. Gezond eten, meer bewegen en gezond gewicht behouden zijn - op niet roken na - de belangrijkste manieren om je kans op kanker te verkleinen. Lees wat jij kunt doen om de kans op kanker te verkleinen.