Risicofactoren voor kanker

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker.

Uit onderzoek blijkt dat ook de keuzes die je maakt in je voeding en leefstijl hierbij belangrijk zijn. Lees hieronder over de voornaamste factoren die invloed kunnen hebben op je risico op kanker.

Genen

Minder dan tien procent van de gevallen van kanker komt voort uit specifiek overgeërfde genen. Zo zijn er bijvoorbeeld genen ontdekt die de kans op borst- of darmkanker vergroten. Gelukkig zijn deze zeldzaam. Als je deze genen hebt ben je vatbaarder voor kanker, maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk kanker zult krijgen. Je hebt wel een hoger risico dan gemiddeld. Maar ook dan kun je je kans op kanker vaak verkleinen door de keuzes die je maakt in je leefstijl.

Komt er in je familie veel kanker voor en ben je daar ongerust over? Bespreek dit dan met je huisarts.

Infectieziekten

Sommige infectieziekten verhogen het risico op bepaalde soorten kanker. HPV (humaan papillomavirus) is bekend als risicofactor voor baarmoederhalskanker en een infectie met de bacterie Helicobacter pylori wordt in verband gebracht met maagkanker. Hepatitis B en C verhogen het risico op leverkanker. Door vaccinatie kunnen we het risico van verspreiding van sommige van deze infecties verminderen.

Leefomgeving

Sommige factoren in de leefomgeving kunnen het risico op kanker verhogen, of zelfs kanker veroorzaken. Zonverbranding vergroot uw kans op huidkanker. Daarom is het belangrijk je goed te beschermen als je in de zon bent.

Ook kunnen bepaalde chemische stoffen, overmatige blootstelling aan röntgenstraling en sommige geneesmiddelen schadelijk zijn en de kans op kanker vergroten. Sommige van deze risicofactoren zijn voornamelijk van belang voor mensen die beroepshalve aan zulke factoren worden blootgesteld. 

Leefstijlfactoren

Ongeveer 40% van de gevallen van kanker kan voorkomen worden. Gezond eten, meer bewegen en gezond gewicht behouden zijn - op niet roken na - de belangrijkste manieren om je kans op kanker te verkleinen. 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds richt zich op het verband tussen voeding, leefstijl en kanker. Lees wat jij kunt doen om de kans op kanker te verkleinen.