In actie tegen kanker, het verhaal van Bert

Kanker raakt ons allemaal, maar kanker draag je niet alleen. Dat vindt Bert uit Zuidbroek ook. Samen met zijn familie kwam hij in actie. Wij vroegen aan Bert waarom hij zo vastberaden is om zich in te zetten voor een wereld zonder kanker.

Loterij

“Ik vond het tijd om zelf in actie te komen”, vertelt Bert. “Veel familieleden heb ik namelijk verloren aan kanker. Mijn vader, vier broers en vier zussen zijn allemaal getroffen door deze ingrijpende ziekte. Door acties te bedenken en geld op te halen voor het goede doel heb ik het gevoel iets bij te dragen aan de strijd tegen kanker."

"Wij zijn bijvoorbeeld lootjes gaan verkopen. Bij het tuincentrum in de buurt heb ik tegoedbonnen geregeld als prijzen voor de loterij. De opbrengst gaat naar onderzoek en voorlichting over kankerpreventie en de overleving van kanker.”

Folders uitdelen

Bert vertelt verder: “Ook ben ik folders van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over een gezonde leefstijl gaan uitdelen in mijn omgeving. Want als ik zo de mensen in mijn omgeving hoorde, hadden velen weinig kennis over voeding, leefstijl en kankerpreventie. Voorlichting is belangrijk. Zoveel mensen krijgen te maken met kanker. Je moet het aanpakken vanaf de bodem, en dat start bij een gezonde manier van leven.”

Paarse lintjes als steunbetuiging

Bert heeft ook 100 paarse lintjes van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds besteld. Wij zijn benieuwd wat hij daarmee gaat doen: “Ik ga de lintjes in mijn omgeving uitdelen. Met het lintje wil ik laten zien dat je kanker niet alleen draagt en dat je samen in actie kunt komen. Op die manier laat ik mijn steunbetuiging zien voor iedereen die geraakt is door kanker.”

Bijdragen aan een wereld zonder kanker

“Met alle acties krijg ik mijn familie niet terug, maar ik hoop wel dat de kwetsbaarheid binnen mijn familie ermee wordt opgelost. We moeten kanker toch kunnen bestrijden? Net als de Spaanse griep vroeger, die hebben wij ook de kop weten in te drukken.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.