“Alles is veranderd, maar van binnen ben ik hetzelfde gebleven”

Nadat bij Marijn uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd, gooide ze haar eet- en beweegpatroon om. “Ik was helemaal niet zo’n sporter, dus ik ben gezonder gaan leven dan dat ik deed.”

Vrijdag de 13e werd een echte ongeluksdag voor Marijn toen ze op die dag de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg. Ze moest direct beginnen met chemotherapie. Een operatie of bestraling was geen optie meer, doordat haar lever al was aangetast. Marijn vertelt hoe het haar na de diagnose verging en hoe ze haar leefstijl veranderde. 

Van goede voornemens naar actie

Marijn: “Voor de diagnose was ik vooral veel aan het werk. Doordeweeks verbleef ik hiervoor in een hotel, waar ik me steeds voornam te gaan sporten. Meestal gebeurde dat alleen niet.” 

Dit veranderde na de diagnose. Marijn had namelijk gehoord dat in buikvet hormonen worden omgezet, wat invloed heeft op borstkanker. Ze besloot om haar buikvet zo veel mogelijk te verminderen. Ze wilde in een zo goed mogelijke conditie zijn en zo gezond mogelijk leven. “Ik ga nu elke dag wel wandelen of iets doen, zelfs op dagen na chemotherapie. Ook ga ik nu twee tot drie keer per week naar de sportschool.”

Aan de slag met gezonde voeding

Ook ging Marijn anders eten. “Ik had al vaker dingen opgezocht over eten tegen kanker. Eigenlijk lees je overal dat je geen rood vlees moet eten en eigenlijk ook geen zuivel en suiker. Deze dingen heb ik geschrapt uit mijn voeding. Suiker eet ik nog wel, maar wel zo min mogelijk. Verder vind ik sla heel lekker en daarvan word je, net als van komkommer en tomaat, niet dik. Als je moet oppassen dat je op gewicht blijft, is dat soms wel een uitdaging”. 

Verder vertelt Marijn dat ze heeft gelezen over vasten. “Ik bedacht me dat ik zo 3-4 kilo lichter zou zijn na het vasten. Dat leek me niet verstandig. Daarom heb ik nu een diëtist gevonden die me hierin verder gaat begeleiden.”

Supplementen: wel of niet goed?

Ook ging Marijn op zoek naar betrouwbaar advies over het gebruik van supplementen bij kanker. “Eerst gebruikte ik kurkuma, omdat ik dacht dat het goed voor me was. Tot ik hoorde dat het de werking van de anti-hormoontabletten die ik slik (Tamoxifen) tot 50% vermindert.”

“Ook lees je allerlei berichten over supplementen die zouden kunnen helpen. Als deze zo goed waren en je er echt van zou genezen, dan zou het wel door meer mensen gebruikt worden. Ik heb de website Voedingenkankerinfo.nl gebruikt om betrouwbare informatie te vinden. Ik ben heel blij dat die site er is.”

Motivatie om vol te houden 

Marijn blijft gemotiveerd om door te gaan met gezond eten, ook al is dat niet altijd even makkelijk. “Wat ik nu eet vind ik minder lekker. Mijn boterhammen met kaas mis ik bijvoorbeeld wel. Maar ik heb het gevoel dat mijn voeding nu goed voor me is. Dat geeft mij motivatie om er mee door te gaan. Stel dat ik op een gegeven moment ziek word, of dat de ziekte weer terugkomt, dan heb ik gedaan wat ik kon en denk ik niet ‘Had ik nou maar beter op mijn eten gelet’. Als het misgaat, dan is het nou eenmaal zo. En ik zou vast nog gezonder kunnen eten, maar het moet ook wel een beetje leuk blijven.”

Plezier maken in het leven

Sinds de diagnose heeft Marijn haar eet- en beweegpatroon dus behoorlijk veranderd. Wat niet is veranderd zijn de dingen waar ze plezier aan beleeft: reizen, werken en feesten. “Ik probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen.” 

“Dingen die ik graag wil doen, stel ik niet uit. Zo ga ik volgende week duiken in Egypte en over vier weken vertrek ik naar Guatemala. Ook staat er een reis naar Afrika op de planning. En tussen al het reizen door werk ik fulltime en ga ik naar feestjes. Ik heb best een leuk leven. Het enige onzekere is of mijn pillen het doen. Zolang dat zo is, ben ik heel tevreden.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.