Verlaag je risico op prostaatkanker

Kan prostaatkanker worden voorkomen?

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 11.500 mannen de diagnose prostaatkanker. Het komt vaker voor bij mannen boven de 65 jaar.

Hoe verlaag ik mijn risico op prostaatkanker?

Houd je gewicht gezond. Overgewicht en obesitas verhogen het risico op prostaatkanker. Heb je een gezond gewicht? Ontdek het met onze online BMI-calculator en meet je buikomvang.

Lees welke factoren bijdragen aan overgewicht en obesitas en wat je zelf kunt doen om op een gezond gewicht te blijven.

Wat is prostaatkanker?

De prostaat is een klier die alleen mannen hebben. Het is ongeveer de grootte van een walnoot en het bevindt zich onder de blaas en voor de endeldarm.

De prostaat maakt prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten via de urinebuis. Het prostaatvocht helpt de urinebuis beschermen en sperma overleven.

Prostaatkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.

Wie lopen het grootste risico?

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van prostaatkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon.

Risicofactoren

  • Overgewicht of obesitas. Er is sterk bewijs dat overgewicht en obesitas het risico op gevorderde prostaatkanker verhogen.
  • Leeftijd. Mannen jonger dan 50 jaar hebben normaliter een laag risico op prostaatkanker, maar dit risico neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Familiegeschiedenis. Je hebt een hoger risico op prostaatkanker als er iemand in je familie (bijvoorbeeld je vader, broer of oom) prostaatkanker heeft gehad. Er is ook bewijs uit onderzoek dat je een hoger risico op prostaatkanker hebt als er een vrouw in je familie (bijvoorbeeld je moeder) borstkanker heeft gehad. Wetenschappers schatten dat ongeveer 5-9% van de gevallen van prostaatkanker in verband staan met erfelijkheid of familiegeschiedenis. Als je je zorgen maakt hierover, bespreek dit met je huisarts
  • Etniciteit. Mannen van Afro-Caribische of Afrikaanse afkomst hebben een hoger risico op prostaatkanker dan mannen van Europese of Noord-Amerikaanse afkomst. Aziatische en Chinese mannen hebben een lager risico dan mannen van Europese of Noord-Amerikaanse afkomst.

Zijn een of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je prostaatkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld. Maak je je hier zorgen over? Bespreek het dan met je huisarts.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in oktober 2018.