Verlaag je risico op mond- en keelkanker

Kan mond- en keelkanker worden voorkomen?

Per jaar krijgen ongeveer 3.200 mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van mond- en keelkanker hebben. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

Wat is mond- en keelkanker?

Mond- en keelkanker verwijst naar kanker van de tong, de lippen, het tandvlees, de binnenkant van de mond en het bovenste gedeelte van de keel. De keel loopt van neus en mond naar beneden naar het strottenhoofd.

Kanker kan ontstaan als beschadigde lichaamscellen zich ongeremd delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. De belangrijkste oorzaak van mond- en keelkanker is het gebruik van tabak en alcohol. Door het gebruik van deze middelen worden de mond en de keel direct blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen (carcinogenen). Er zijn ook andere belangrijke factoren in je leefstijl die invloed hebben op het risico op mond- en keelkanker.

Wie lopen het grootste risico?

Mond- en keelkanker treft vooral mensen van middelbare leeftijd en ouder. Tevens komt deze vorm van kanker vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van mond- en keelkanker. Mensen die tabak gebruiken en/of alcohol drinken lopen echter het meeste risico.

Risicofactoren in leefstijl

  • Roken en ander gebruik van tabak
  • Alcohol drinken
  • Hoewel het drinken van alcohol en het roken van tabak twee onafhankelijke risicofactoren zijn, is het risico op mond- en keelkanker groter als je rookt en ook alcohol drinkt
  • Weinig groente en fruit eten

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. Het risico neemt toe naarmate je ouder wordt
  • Blootstelling aan het Humaan Papillomavirus (HPV), dat overgedragen kan worden door orale seks, kan ook een risicofactor zijn voor mond- en keelkanker

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je mond- en keelkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.

Verlaag je risico op mond- en keelkanker

Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons Continuous Update Project (CUP).

Rook niet en kauw geen tabak, en als je dit al doet, stop hiermee 

Dit is de belangrijkste stap die je kunt nemen om je risico op mond- en keelkanker te verlagen.

Drink geen of minder alcohol 

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op mond- en keelkanker verhoogt. Een mogelijke verklaring is dat alcohol ons DNA kan aantasten, wat tot kanker kan leiden. Lees meer over het verband tussen alcohol en kanker.

Eet gezond 

Eet meer groente en fruit. Er is wetenschappelijk bewijs dat groente en fruit tegen mond- en keelkanker kunnen beschermen. Eet daarom ten minste vijf porties groente en fruit per dag, en varieer zo veel mogelijk. Lees meer over ons advies over plantaardige voeding en kijk in onze database van recepten voor ideeën om meer groente en fruit te eten.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in maart 2017.