Verlaag je risico op longkanker

Kan longkanker worden voorkomen?

De longen zorgen voor opname van zuurstof in het bloed wanneer je inademt en verwijdering van koolstofdioxide uit het bloed wanneer je uitademt.

Longkanker komt in Nederland veel voor. Bij zowel mannen als vrouwen staat het op nummer 4 in de lijst van de 10 meest voorkomende kankersoorten. Longkanker komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen, maar het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen neemt sterk toe. Jaarlijks zijn er ruim 12.000 mensen in Nederland die de diagnose longkanker krijgen.

85% van de gevallen van longkanker hebben een relatie met roken. Niet alleen sigaretten, maar ook een pijp of sigaren en passief meeroken tellen hierin mee. Het belangrijkste wat je kunt doen ter preventie van longkanker is niet roken, of daarmee stoppen als je dat al doet. Als je wilt stoppen met roken, bespreek dit met je huisarts. Hij kan je hierbij helpen.

Uit onderzoek blijkt ook dat hoge doseringen van de stof beta-caroteen, die te krijgen is in bepaalde voedingssupplementen, het risico op longkanker bij rokers kan verhogen. Dat is een van de redenen waarom het Wereld Kanker Onderzoek Fonds niet aanbeveelt om voedingssupplementen te nemen ter preventie van kanker. Ons advies is om alle gezonde voedingsstoffen uit je voeding zelf te halen. Er zijn situaties waarbij je wel baat kan hebben bij een supplement, lees meer hierover in ons advies over voedingssupplementen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in maart 2017.