Verlaag je risico op eierstokkanker

Kan eierstokkanker worden voorkomen?

Eierstokkanker, ook ovariumcarcinoom genoemd, staat op nummer 7 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks krijgen ruim 1.300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Het komt vaker voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Eierstokkanker wordt vaak in later stadium gevonden, omdat er over het algemeen laat klachten optreden.

Wat is eierstokkanker?
Vrouwen hebben twee eierstokken, een aan elke zijde van het lichaam. Ze maken deel uit van de vrouwelijke geslachtsorganen. De eierstokken zijn verbonden met de baarmoeder door middel van de eileiders.

Tijdens de vruchtbare leeftijd van een vrouw produceren haar eierstokken elke maand een eicel. Als deze eicel bevrucht wordt, wordt de vrouw zwanger. De eierstokken produceren ook de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.

Kanker kan ontstaan als beschadigde lichaamscellen zich ongeremd delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.

Wie lopen het grootste risico?
Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van eierstokkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op eierstokkanker.

Risicofactoren in leefstijl

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. Het risico neemt toe naarmate je ouder wordt
  • Gevallen van borstkanker of darmkanker in de familie. Als je je zorgen maakt hierover, bespreek dit met je huisarts
  • Hormonale factoren
  • Geen of weinig kinderen gekregen

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je eierstokkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.

Verlaag je risico op eierstokkanker
Het volgende advies is gebaseerd op resultaten van ons grootse onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

  • Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht het risico op eierstokkanker verhoogt. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Hormonale factoren

  • Bepaalde factoren die van invloed zijn op de hormoonspiegel hebben ook een verband met eierstokkanker. Bijvoorbeeld zwangerschap, borstvoeding en het gebruik van de pil zijn factoren die het risico op eierstokkanker kunnen verlagen.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee

  • Door niet te roken verlaag je ook het risico op eierstokkanker.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in maart 2017.