Verlaag je risico op darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland.

Hoe verlaag ik mijn risico op darmkanker?

Het risico op darmkanker is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat je zelf stappen kunt nemen om je risico te verlagen. Wat kun je doen?

Blijf op een gezond gewicht

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op darmkanker. Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 is een gezond gewicht. Bereken je BMI met onze online BMI calculator. Verder is te veel vet rondom je taille ongezond. Lees meer over een gezonde tailleomvang en lees tips hoe je makkelijker op een gezond gewicht blijft.

Kom in beweging

Beweeg iedere dag minimaal een half uur matig intensief. Meer is nog beter. Lees meer over het verband tussen lichaamsbeweging en kanker.

Eet veel volkorenproducten en zorg voor een vezelrijke voeding

Volkorenproducten en voedingsvezels verlagen het risico op darmkanker. Eet daarom zoveel mogelijk volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Lees meer over gezonde voeding en kanker.

Eet minder rood en geen bewerkt vlees

Meer dan 500 gram rood vlees per week eten verhoogt het risico op darmkanker. Voor bewerkt vlees, zoals ham, bacon of salami is geen veilige hoeveelheid gevonden waarbij het risico op darmkanker niet wordt verhoogd. Eet dit dus liever niet of probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Lees meer over vlees en kanker.

Drink geen alcohol

Om de kans op darmkanker te verkleinen, raden we je aan geen alcohol te drinken. Lees meer over alcohol en kanker.

Rook niet

Roken, of op een andere manier tabak gebruiken verhoogt het risico op veel verschillende soorten kanker waaronder darmkanker.

Andere risicofactoren voor darmkanker

  • Leeftijd. Het risico op darmkanker neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Erfelijkheid. Een of meer personen in de familie met darmkanker kan voor een hoger risico zorgen.
  • Darmaandoeningen zoals darmpoliepen of een chronische darmontsteking verhogen het risico.

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je darmkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld. Maar door gezond te eten en te leven kun je je risico op darmkanker verlagen.

Over darmkanker

Als we het hebben over darmkanker, bedoelen we meestal dikkedarmkanker. Kanker in de dunne darm is namelijk zeldzaam. De dikke darm bestaat uit de blinde darm, het colon en de endeldarm (rectum). Dikkedarmkanker wordt in de medische wereld colorectale kanker genoemd. Dit is een verzamelnaam voor kanker in de colon en kanker in de endeldarm. Bij twee derde van de patiënten zit de tumor in de colon.

Dikkedarmkanker ontstaat meestal uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een bultje in de wand van de dikke darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.

Klachten bij darmkanker

Onthoud dat veel symptomen die op darmkanker kunnen wijzen een onschuldige oorzaak hebben. De meest voorkomende klachten bij darmkanker zijn:

  • Bloed bij de ontlasting
  • Een (plotseling) veranderde stoelgang; verstopping of juist diarree of een verandering in frequentie
  • Aanhoudende buikpijn
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Bloedarmoede

Als je bloed opmerkt in je ontlasting, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. Je huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Dikkedarmkanker is een van de best behandelbare vormen van kanker, als het vroeg wordt ontdekt. Daarom is vroege opsporing van levensbelang. In Nederland is sinds januari 2014 het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan. De invoering van het bevolkingsonderzoek betekent dat alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging krijgen om ontlasting in te leveren. Deze wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bloedsporen kunnen eventueel wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Wanneer je bloedsporen bij de ontlasting hebt, zal verder onderzoek naar de oorzaak van de bloedsporen worden aangeboden. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Kijk voor meer informatie over dit bevolkingsonderzoek op de website www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bronnen en meer informatie

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in oktober 2018.