Verlaag je risico op alvleesklierkanker

Kan alvleesklierkanker worden voorkomen?

Afgelopen jaar kregen 2.348 personen in Nederland de diagnose alvleesklierkanker, ook wel pancreascarcinoom genoemd. Het komt vaker voor bij personen boven de 50 jaar. Alvleesklierkanker wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor de overlevingskansen van deze vorm van kanker laag zijn. Zonder behandeling is de gemiddelde overleving na de diagnose 4 tot 6 maanden. Na verwijderen van de tumor kan de overleving 12 tot 20 maanden worden.

Een gezond gewicht behouden en niet roken zijn belangrijke maatregelen om het risico op deze vorm van kanker te verlagen.

Wat is alvleesklierkanker?

De alvleesklier, ofwel pancreas, is een klier die ongeveer 15 cm lang is. Het bevindt zich in de buik, achter de maag. Het speelt een belangrijke rol bij onze spijsvertering en het reguleren van onze bloedsuiker. Het heeft een kop, een middengedeelte (het lichaam) en een smal uiteinde (de staart).

De alvleesklier heeft twee belangrijke functies in ons lichaam. Het maakt:

  • spijsverteringsenzymen die helpen bij het verteren van voedsel
  • hormonen, zoals insuline en glucagon, die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren

De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker in de afvoerbuisjes, ook wel exocriene klieren genoemd. Een ander woord hiervoor is adenocarcinoom.

Alvleesklierkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.

Wie lopen het grootste risico?

Net als bij alle vormen van kanker kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn van alvleesklierkanker. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. Het goede nieuws is dat er bepaalde stappen zijn die je zelf kunt nemen voor een lager risico op alvleesklierkanker.

Risicofactoren in leefstijl

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. Het risico neemt toe naarmate je ouder wordt
  • Andere medische aandoeningen. Bijvoorbeeld diabetes kan het risico op alvleesklierkanker verhogen

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je alvleesklierkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico wellicht hoger is dan gemiddeld.

Verlaag je risico op alvleesklierkanker

Het volgende advies is gebaseerd op onderzoeksresultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

  • Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas, en te veel vet rond de taille, het risico op alvleesklierkanker verhoogt. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

Rook niet en als je dit al doet, stop hiermee

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in november 2019.