Tijdens en na darmkanker

Ook na de diagnose darmkanker is het belangrijk om zo goed mogelijk te blijven eten en te bewegen.

Goed eten tijdens darmkanker

Het kan zijn dat je de behandeling voor darmkanker goed doorstaat en weinig klachten hebt. Het is dan belangrijk dat je zo goed mogelijk blijft eten. Dit zorgt ervoor dat je je zo fit mogelijk blijft voelen om zo de gevolgen van de behandeling en de ziekte aan te kunnen.

Door goed te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zijn een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Kijk op Voedingenkankerinfo.nl voor een overzicht van wat je dagelijks minimaal nodig hebt.

Klachten waardoor eten moeizaam gaat

Het kan ook zijn dat je als gevolg van behandelingen als chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en wellicht een operatie klachten hebt waardoor eten moeizaam gaat. Klachten als misselijkheid, gebrek aan eetlust of problemen met de stoelgang zoals diarree of obstipatie kunnen het lastig maken om goed te eten.

Op de website Voedingenkankerinfo.nl vind je veel tips bij deze en andere veelvoorkomende klachten. Het is ook altijd goed om hulp te vragen van een professional, zoals een oncologiediëtist of -verpleegkundige.

Blijf bewegen

Naast goede voeding, is het ook belangrijk om lichamelijk actief te zijn om zo je conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Dit zorgt ervoor, samen met zo goed mogelijk eten, dat je de behandelingen voor kanker beter aan zult kunnen

Ik ben te moe om te bewegen

Misschien ben je zo moe dat je er niet aan moet denken om te gaan bewegen. Voldoende rust is nodig voor een goed herstel, maar alleen rust lost het vermoeidheidsprobleem niet op. Regelmatige beweging is een belangrijk onderdeel van herstel en bestrijding van vermoeidheid. Door beweging en vooral speciale training van de spieren bouw je je conditie weer op en versterk je je spieren.

Probeer zo actief mogelijk te zijn en kijk wat voor jou haalbaar is en wat je een fijne manier van bewegen vindt. Nog een voordeel van lichaamsbeweging is dat het de eetlust stimuleert. Bovendien komt bewegen het algemene welbevinden ten goede. Lees onze tips bij vermoeidheid.


Vraag om hulp!

Als je veel klachten hebt, of onbedoeld veel bent afgevallen raden wij je aan om persoonlijk advies te vragen aan een professional. Je kunt daarbij denken aan een oncologiediëtist en -fysiotherapeut.

Ook wanneer je een specifiek dieet volgt of een stoma hebt, is het belangrijk om persoonlijk advies te vragen aan je behandelend arts, oncologiediëtist of stomaverpleegkundige. Lees ook onze voedingstips bij een stoma.


Na de behandeling, hoe nu verder?

Wanneer je klaar bent met de behandeling voor darmkanker en hiervan bent hersteld adviseren wij je om zoveel mogelijk onze aanbevelingen ter preventie van kanker op te volgen. Overleg met je zorgprofessional wat het beste is in jouw situatie.