Risicofactoren darmkanker

Er zijn verschillende factoren die de kans op darmkanker kunnen beïnvloeden.

Er zijn risicofactoren die we zelf niet kunnen beïnvloeden, zoals erfelijkheid en bepaalde darmaandoeningen. Maar er zijn ook risicofactoren waar we wel zelf invloed op hebben zoals onze voeding en leefstijl.

Risicofactoren in onze voeding en leefstijl

Overgewicht of obesitas hebben

Overgewicht en obesitas vergroten de kans op maar liefst 12 soorten kanker, waaronder darmkanker. Het best is om een zo laag mogelijk gezond gewicht te hebben en te voorkomen dat je aankomt. Ook de omvang van je taille is van belang. Vet rondom je taille is namelijk extra schadelijk bevonden.

Overtollig lichaamsvet kan in je lichaam zorgen voor de aanmaak van bepaalde hormonen, zoals insuline. Een te hoog niveau van insuline kan de groei van kankercellen stimuleren. Lichaamsvet kan ook zorgen voor insulineresistentie, waarbij je lichaam ongevoelig is voor insuline en er te veel bloedsuiker in je bloed blijft zitten. Dit zijn enkele verklaringen hoe overgewicht de kans op darmkanker kan vergroten.

Lees meer over gewicht en kanker.

Rood en bewerkt vlees eten

Er is een duidelijk verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en een verhoogd risico op darmkanker. Dit verband is het sterkst voor bewerkt vlees, als ham, salami en worst. Eet dit soort vlees daarom liever niet. Rood vlees is rundvlees, varkensvlees en lamsvlees en daarvan adviseren wij je tussen de 350 en 500 gram per week te blijven.

Heemijzer is de stof die vlees zijn rode kleur geeft en speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van darmkanker. Ook kunnen er kankerverwekkende stoffen ontstaan wanneer vlees wordt bewerkt door het bijvoorbeeld te drogen, zouten, roken of er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Dit zijn mogelijke verklaringen hoe een rol kan spelen bij het ontstaan van darmkanker.

Lees meer over vlees en kanker.

Alcohol drinken

Wanneer je alcohol drinkt, vergroot je de kans op verschillende soorten kanker waaronder darmkanker. Alle soorten alcohol zijn schadelijk, omdat het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is.

Alcohol kan ons DNA beschadigen en tevens het niveau van bepaalde hormonen in ons lichaam verhogen. Dit zijn mogelijke verklaringen hoe alcohol de kans op darmkanker vergroot. Daarnaast bevatten alcoholische dranken veel (lege) calorieën, waardoor je er makkelijk van kunt aankomen.

Lees meer over alcohol en kanker.

Roken

Roken is de grootste oorzaak van kanker in onze leefstijl. Door te roken verhoog je niet alleen je risico op longkanker, maar ook op darmkanker.

Overige risicofactoren

  • Leeftijd: Kanker treft voornamelijk oudere mensen. Dikkedarmkanker komt met name voor bij mensen van 50 jaar en ouder.
  • Erfelijkheid: Mensen met het erfelijke Lynch-syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) hebben een grotere kans op het ontwikkelen van dikkedarmkanker.
  • Darmaandoeningen: Aandoeningen als darmpoliepen of een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vergroten de kans op dikkedarmkanker.

​Alhoewel geen enkele leefstijl garantie biedt tegen kanker, kun je de kans op darmkanker verkleinen door gezonde keuzes te maken in voeding en leefstijl.

Bronnen: