Nierkanker

Elk jaar wordt er bij ongeveer 2.600 mensen in Nederland nierkanker vastgesteld. Het komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.

Direct naar:

Wat is nierkanker?

De nieren zijn 2 boonvormige organen die zich bevinden aan beide zijden van het lichaam, net onder de ribbenkast. Nieren helpen afvalstoffen uit ons bloed te halen en ze produceren urine.

Nierkanker is een kwaadaardige tumor die in de nieren ontstaat. Meestal ontstaat kanker in een van de twee nieren. Alleen in zeldzame gevallen ontwikkelt zich kanker in beide nieren.

Er bestaan verschillende soorten van nierkanker, maar in ongeveer 90% van de gevallen gaat het om niercelkanker. Niercelkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Deze helpen het bloed te filteren. 

Wat speelt een rol bij het ontstaan van nierkanker?

Nierkanker kan ontstaan als lichaamscellen beschadigd worden en zich ongeremd gaan delen. Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. Deze factoren verschillen van persoon tot persoon. 

Risicofactoren in onze leefstijl

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken

Andere risicofactoren

  • Leeftijd. De kans op nierkanker neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Geslacht. Mannen hebben een twee keer zo grote kans op nierkanker dan vrouwen.
  • Hoge bloeddruk.

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je nierkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je kans misschien groter is dan gemiddeld.

Kan ik de kans op nierkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

  • Blijf op een gezond gewicht

    Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat overgewicht en obesitas, en te veel vet rond de taille, de kans op nierkanker vergroot. Check of je een gezond gewicht hebt met behulp van onze handige BMI calculator en door je buikomvang te meten.

  • Rook niet en als je dit doet, stop hiermee

De relatie tussen voeding, leefstijl en kanker

Meer weten over de invloed van voeding en leefstijl op de ontwikkeling van kanker? Door op onderstaande links te klikken, vind je meer informatie over: