Longkanker

Longkanker komt in Nederland veel voor. Jaarlijks zijn er ruim 13.000 mensen in Nederland die de diagnose longkanker krijgen.

Direct naar:

Wat is longkanker?

Bij longkanker is er een tumor ontstaan in de longen. Deze tumor kan op verschillende plekken in de long zitten.

Niet elke tumor in de longen is longkanker. In de longen kunnen ook uitzaaiingen van een andere kankersoort zitten. Als borstkanker bijvoorbeeld uitzaait naar de longen is dat geen longkanker, maar zijn het uitzaaiingen van borstkanker in de longen.

Wat speelt een rol bij het ontstaan van longkanker?

Longkanker kan ontstaan als het DNA in longcellen beschadigd is en deze cellen zich daardoor ongeremd gaan delen. Deze cellen kunnen een tumor of gezwel vormen. 

Kanker is een ingewikkelde ziekte en veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan. Bij 85% van de gevallen van longkanker is er een relatie met roken. Niet alleen sigaretten, maar ook een pijp of sigaren en passief meeroken tellen hierin mee. 

Uit onderzoek blijkt ook dat hoge doseringen van de stof beta-caroteen, die te krijgen is in bepaalde voedingssupplementen, de kans op longkanker bij rokers kan vergroten. Daarom raden we aan om geen voedingssupplementen te nemen ter preventie van kanker. Ons advies is om alle gezonde voedingsstoffen uit je voeding zelf te halen. Er zijn situaties waarbij je wel baat kan hebben bij een supplement. Lees meer hierover in ons advies over voedingssupplementen.

Kan ik de kans op longkanker verkleinen?

Het volgende advies is gebaseerd op de resultaten van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker.

  • Rook niet en als je dit doet, stop hiermee
    Het belangrijkste wat je kunt doen ter preventie van longkanker is niet roken, of daarmee stoppen als je dat al doet. Als je wilt stoppen met roken, bespreek dit met je huisarts. Hij of zij kan je hierbij helpen.

De relatie tussen voeding, leefstijl en kanker

Meer weten over de invloed van voeding en leefstijl op de ontwikkeling van kanker? Door op onderstaande links te klikken, vind je meer informatie over: