Risicofactoren voor darmkanker

Er zijn verschillende factoren die de kans op darmkanker kunnen beïnvloeden.

Er zijn risicofactoren die we zelf niet kunnen beïnvloeden, zoals erfelijkheid en bepaalde aandoeningen aan de darm. Maar er zijn ook risicofactoren waar we wel zelf invloed op hebben zoals onze voeding en leefstijl.

Risicofactoren in onze voeding en leefstijl

Overgewicht of obesitas hebben
Overgewicht en obesitas vergroten de kans op maar liefst 12 soorten kanker, waaronder darmkanker. Het beste is om een zo laag mogelijk gewicht binnen de gezonde grenzen te hebben en te voorkomen dat je aankomt. Ook de omvang van je taille is van belang. Vet rondom je taille zorgt namelijk voor een extra groot risico op kanker.

Te veel lichaamsvet kan in je lichaam zorgen voor de aanmaak van bepaalde hormonen, zoals insuline. Een te hoog niveau van insuline kan de groei van kankercellen stimuleren. Lichaamsvet kan ook zorgen voor insulineresistentie, waarbij je lichaam ongevoelig is voor insuline en er te veel bloedsuiker in je bloed blijft zitten. Dit zijn enkele verklaringen hoe overgewicht de kans op darmkanker kan vergroten.

Lees meer over gewicht en kanker.

Rood en bewerkt vlees eten 
Er is een duidelijk verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en een verhoogd risico op darmkanker. Dit verband is het sterkst voor bewerkt vlees, zoals ham, salami en worst. Eet dit soort vlees daarom liever niet. Rood vlees is rund-, varkens-, lams-, geiten- en paardenvlees. Hiervan adviseren we je maximaal 350 tot 500 gram per week te eten.

Heemijzer is de stof die vlees zijn rode kleur geeft en speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van darmkanker. Ook kunnen er kankerverwekkende stoffen ontstaan wanneer vlees wordt bewerkt door het bijvoorbeeld te drogen, zouten, roken of er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Dit zijn mogelijke verklaringen hoe rood en bewerkt vlees en rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.

Lees meer over vlees en kanker.

Alcohol drinken
Wanneer je alcohol drinkt, vergroot je de kans op verschillende soorten kanker waaronder darmkanker. Drink het dus liever niet. Alle soorten alcohol zijn schadelijk, omdat het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is.

Alcohol kan ons DNA beschadigen en daarnaast het niveau van bepaalde hormonen in ons lichaam verhogen. Dit zijn mogelijke verklaringen hoe alcohol de kans op darmkanker vergroot. Ook bevatten alcoholische dranken veel (lege) calorieën, waardoor je er makkelijk van kunt aankomen.

Lees meer over alcohol en kanker.

Roken
Roken is de grootste oorzaak van kanker in onze leefstijl. Door te roken verhoog je niet alleen je risico op longkanker, maar ook op darmkanker.

Overige risicofactoren

  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt neemt de kans op darmkanker toe. 95% van de mensen met darmkanker is ouder dan 50 jaar.
  • Erfelijkheid: mensen met het erfelijke Lynch-syndroom, Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) en MutYH geassocieerde polyposis (MAP) hebben een grotere kans op het ontwikkelen van dikkedarmkanker.
  • Aandoeningen aan de darm: darmpoliepen of chronische ontsteking van de darm zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vergroten de kans op dikkedarmkanker.

Zijn één of meerdere van bovenstaande risicofactoren op jou van toepassing? Dit betekent niet direct dat je darmkanker zult krijgen. Het betekent wel dat je risico misschien hoger is dan gemiddeld. 


Bronnen

- World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018.
www.kanker.nl, geraadpleegd in februari 2020.
- Maag Lever Darm Stichting (MLDS), www.mlds.nl/kanker/darmkanker/, geraadpleegd in februari 2020.