Verklein de kans op borstkanker

Door geen alcohol te drinken, een gezond gewicht te behouden en voldoende te bewegen kunnen veel gevallen van borstkanker voorkomen worden. Lees wat jij kunt doen.

Drink geen alcohol

Er is sterk bewijs dat alcohol het risico op borstkanker verhoogt. Zelfs één glas alcohol verhoogt al het risico. Ook bevatten alcoholische dranken veel calorieën en zo kunnen ze ongemerkt leiden tot gewichtstoename. Op deze manier verhoogt alcohol indirect het risico op kanker. Bereken het aantal calorieën in je drankje zelf met onze Alcohol Calorieën Calculator. Lees meer over het verband tussen alcohol en kanker.

Blijf op een gezond gewicht

Overgewicht, obesitas en een te grote tailleomvang op volwassen leeftijd verhogen je risico op borstkanker na de menopauze. Het is daarom belangrijk om je gewicht gezond te houden en te voorkomen dat je aankomt. Gezond eten en meer bewegen helpen je gewicht gezond te houden. Gebruik onze BMI calculator, en meet je taille, om te checken of je een gezond gewicht hebt.

Lees meer over gewicht en het verband met kanker.

Beweeg meer

Lichaamsbeweging verlaagt het risico op borstkanker. Elke vorm van beweging is goed. Denk aan wandelen, fietsen, huishoudelijke klussen, tuinieren, zwemmen en dansen. Ook is het goed om regelmatig intensief te bewegen, zoals hardlopen, stevig doorzwemmen, wielrennen, fitnessen en teamsporten als voetbal en basketbal. Intensief bewegen kan namelijk beschermen tegen borstkanker voor de menopauze*.

Beweeg jij al voldoende? Ontdek het in onze leefstijltest. Lees meer over het verband tussen bewegen en kanker.

Geef borstvoeding, indien mogelijk

Borstvoeding is gezond voor je baby en borstvoeding geven helpt jou tegen borstkanker te beschermen. Ons advies is om minimaal 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna kun je borstvoeding aanvullen met andere voeding. Lees meer over borstvoeding en kanker.

Borstkanker voor- of na de menopauze

In onderzoek naar het verband tussen voeding en leefstijl en de kans op borstkanker, houdt men rekening met de tijd van diagnose. Oftewel of de ziekte voor- en na de menopauze (overgang) wordt vastgesteld.

Bron: