In gesprek over borstkanker

Fabiana is een energieke vrouw die zich vol passie inzet voor gezond eten. Ook wil zij mensen laten inzien dat gezond, en vooral plantaardig eten, heel lekker is en ook leuk kan zijn. Ze geeft workshops over gezond koken en lezingen over haar ervaringen.

Een aantal jaar geleden werd Fabiana geconfronteerd met een agressieve vorm van borstkanker. Ze was toen pas 38 jaar en net een jaar moeder van haar tweede kind. Dat was het moment waarop zij besloot het roer om te gooien en zo veel mogelijk te gaan leven volgens de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

“Toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had las ik op internet dat de kans om te genezen maar 20 tot 30% was. Mijn wereld stortte op dat moment in. Maar na de eerste schok te boven te zijn gekomen, kreeg ik een vechters- mentaliteit. Ik dacht kom maar op! Gelukkig bleek het niet verder uitgezaaid en ben ik nu zeven jaar verder.”

Kijk naar wat je wel hebt in plaats van wat niet

“Mijn positieve instelling heeft me ver gebracht. Zo ben ik door mijn ziekte vooral gaan kijken naar wat ik wel heb in plaats van wat niet. Ook was ik erg gemotiveerd om zelf in actie te komen. Ik wilde mijn lot niet alleen in de handen van de artsen leggen, maar zelf iets kunnen doen.

Ook moest ik door de medicijnen die ik toen kreeg op mijn voeding letten. Op een conferentie hoorde ik een arts praten over de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dit inspireerde mij en sindsdien leef ik volgens de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Door het opvolgen van de aanbevelingen voelde ik mij krachtiger tegenover kanker.

Mijn eetpatroon was niet heel ongezond, maar toch ben ik na het verhuizen naar Nederland in een korte tijd veel aangekomen. Ik ben Italiaanse en ik houd van lekker eten, maar toen ik nog in Italië woonde was mijn eetpatroon gezonder. Ik at veel meer verse producten, zoals groente en fruit. Eenmaal in Nederland, ongeveer 18 jaar geleden, verslechterde mijn eetstijl. Zo was ik dol op witbrood met ham en kaas! Ik kwam maar liefst 20 kilo aan.

Na de diagnose kanker ben ik anders gaan eten (en dit doe ik momenteel nog steeds!). Minder dierlijke producten zoals vlees en zuivel en meer noten, volkorenproducten, groenten, fruit en af en toe vis. Langzamerhand begon ik af te vallen en in de loop der jaren ben ik 35 kg kwijtgeraakt! Ik ben gaan experimenteren met ingrediënten en gerechten en heb toen ontdekt dat er zoveel mogelijk, maar ook lekker is.”

De Blije Taart

“Tijdens de chemotherapie had ik tijd om te koken en kon ik een oude passie van mij weer oppakken. Ik begon recepten van mijn moeder te verzamelen, een fantastische kokkin trouwens! Toen ik een operatie moest ondergaan, heb ik voor de chirurg die mijn borst en okselklieren heeft weggehaald mijn moeder’s appeltaart gebakken.

Nog steeds maak ik deze appeltaart regelmatig, maar dan met gezondere en plantaardige ingrediënten. Ik heb hem ‘De Blije Taart’ genoemd, want ik word hier heel blij van en mijn lichaam ook! Met mijn workshops taarten bakken en koken wil ik andere mensen laten inzien dat je heel veel lekkere dingen kunt maken met ingrediënten die gezond, voedzaam en vol levensenergie zijn, zoals deze taart. Regelmatig promoot ik mijn taart om geld in te zamelen voor een goed doel. Zo ook voor de campagne Maak kanker kansloos van het Daniel den Hoed Fonds in Rotterdam.”

Plannen voor de toekomst

“De behandelingen zijn achter de rug en het gaat nu goed met mij. Ik voel me natuurlijk anders dan voor de behandelingen. Zo heb ik onder andere nog vermoeidheidsklachten, maar waarschijnlijk heeft dat ook te maken met het feit dat ik zoveel doe, zoveel wil en vooral zoveel nog kan! 

Mijn grootste wens voor de toekomst is gezond zijn. Ik wil graag mijn kinderen zien opgroeien, er voor hen zijn en om ze te kunnen ondersteunen in wat ze later willen worden. Ik heb zeker dromen die te maken hebben met ‘De Blije Taart’. Graag zou ik mensen enthousiast willen maken over koken, gezond eten en gezond leven. Wie weet word ik ooit nog eens auteur van een kookboek, vol met prachtige taarten die levenskracht uitstralen. Want ook uit een erge ziekte, zoals kanker, kan iets positiefs voortkomen.”

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Fabiana.


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.