Feiten en cijfers over borstkanker

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 15.000 vrouwen de diagnose borstkanker.

Incidentie van borstkanker
Borstkanker is internationaal, maar ook in Nederland, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In 2018 kregen 15.001 vrouwen de diagnose borstkanker. In 2008 waren dit 13.138 vrouwen. 

Prevalentie van borstkanker
Op dit moment zijn er in Nederland 202.201 vrouwen die in de afgelopen 20 jaar de diagnose borskanker hebben gekregen. Zij leven met de gevolgen van de diagnose borstkanker.

Overleving van borstkanker
Gemiddeld is 88% van de vrouwen met borstkanker vijf jaar na diagnose nog in leven. Na 10 jaar is dat nog 79%. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker in 1989 overleven meer vrouwen deze vorm van kanker. In de jaren 90 was de vijfjaarsoverleving namelijk 78%. Door het bevolkingsonderzoek kan er eerder ingegrepen worden bij een kleinere tumor. Dit zorgt ervoor dat de behandeling minder ingrijpend is en men beter kan herstellen.

Sterfte aan borstkanker
Elk jaar sterven er 3.106 vrouwen aan deze ziekte. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, elk jaar sterven er ongeveer 26 mannen aan borstkanker.

Deze feiten en cijfers benadrukken het belang van betrouwbare informatie rondom de preventie en overleving van borstkanker.

Bronnen:

  • Cijfersoverkanker.nl, Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL, augustus 2019
  • Globocan.iarc.fr, Globocan 2018: Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide, International Agency on Research and Cancer (IARC)
  • Volksgezondheidenzorg.info, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), mei 2017
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in september 2019.