Feiten en cijfers over borstkanker

In Nederland krijgen jaarlijks ruim 14.700 vrouwen de diagnose borstkanker.

Hiermee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar sterven er 3.150 vrouwen aan deze ziekte. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, dit zijn er elk jaar zo’n 125.

Hoe vaak komt borstkanker in Nederland voor?

Grafiek 1. Percentage gevallen van borstkanker bij vrouwen op het totaal aantal gevallen van kanker bij vrouwen.

Overleving van borstkanker

Gemiddeld is 88% van de vrouwen met borstkanker vijf jaar na diagnose nog in leven. Na 10 jaar is dat nog 79%. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek in 1989 overleven meer vrouwen borstkanker. In de jaren 90 was de vijfjaarsoverleving namelijk 77%. Door het bevolkingsonderzoek kan er eerder ingegrepen worden bij een kleinere tumor. Dit zorg ervoor dat de behandeling minder ingrijpend is en men beter kan herstellen.

Top 10 van landen waar borstkanker het meest voorkomt

Grafiek 2. Top 10 van landen werelwijd waar borstkanker in het meest voorkomt. Per 100.000 inwoners en gestandaardiseerd naar leeftijd.

Een reden waarom bovenstaande landen zo hoog op de wereldranglijst staan, is mede dankzij de bevolkingsonderzoeken. Hierdoor worden meer gevallen van borstkanker ontdekt.

Bronnen:

  • Cijfersoverkanker.nl, Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL, september 2018
  • Globocan.iarc.fr, Globocan 2018: Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide, International Agency on Research and Cancer (IARC)
  • Volksgezondheidenzorg.info, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), mei 2017
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in september 2018.