Het verhaal achter 'Life Kitchen'
Ryan vertelt: “Mijn moeder, Krista, overleed op 47-jarige leeftijd aan longkanker. De laatste maanden van haar leven was ze het plezier in eten en koken totaal verloren. Niets smaakte haar meer, het was echt hartverscheurend om te zien.”
“Het verdriet en de frustratie die ik bij mijn moeder zag over het verlies van haar liefde voor eten was voor mij de drijfveer om iets te doen. Ik wilde iets doen voor mensen die leven met kanker en ook te maken hebben met smaakveranderingen en smaakverlies. Zo is 'Life Kitchen' ontstaan. We bieden mensen met kanker in Engeland gratis kooklessen aan waarin we ons focussen op smaak en geur. Het draait allemaal om genieten van eten.”
De kunst van koken
Als kind vond Ryan koken niet per se heel leuk, maar hij heeft wel altijd een passie gehad voor lekker eten. “Door middel van allerlei tijdschriften over eten en koken heb ik mezelf het vak aangeleerd. Nu vind ik het heerlijk om te koken en kan ik er echt helemaal in op gaan. Je kunt je creativiteit erin kwijt, maar moet ook goed nadenken over smaken en structuren. Het is echt een kunst en er is nog meer dan genoeg om te leren.”
Een belangrijke rol voor wetenschap en onderzoek
“Om beter te begrijpen hoe smaak werkt hebben we hulp gehad van professor en smaakexpert Barry Smith van University College London. Hij is sinds de eerste kookles van 'Life Kitchen' betrokken bij de organisatie. We gebruiken inzichten vanuit de wetenschap om tot een optimale combinatie van ingrediënten, smaken en kooktechnieken te komen. Ook organiseren we speciale diners om onze gerechten te testen bij de doelgroep. Zo kunnen we direct zien wat wel en niet werkt.”
Nieuw kookboek
“Om nog meer mensen met kanker te helpen, hebben we een kookboek ontwikkeld. Met onze kooklessen kunnen we simpelweg niet iedereen bereiken, maar met ons kookboek kunnen we dat wel. In het boek staan recepten om mensen tijdens en na de behandeling van kanker een nieuwe smaakbeleving te geven.”
“Mijn persoonlijke favoriet uit het kookboek is de wittechocoladesaus met miso en bevroren bosvruchten. Het is een super lekker en verrassend gerecht met maar weinig ingrediënten. Een perfecte combinatie van warm en koud, zoet en zout.”
Weer kunnen genieten
“De reacties op 'Life Kitchen' zijn echt fantastisch. Er zijn mensen die na jaren nauwelijks iets te hebben geproefd weer van eten kunnen genieten door de aanpassingen die wij aanleren in onze kooklessen. Daar doen we het voor!”
Voor mensen die ook last hebben van smaakveranderingen en smaakverlies heeft Ryan een tip: “Gebruik in je gerechten producten met een umamismaak. Dit zijn bijvoorbeeld champignons, sojasaus, miso, tomaten, aardappelen en kaas. De smaak umami kan andere basissmaken versterken, waardoor gerechten zouter of zoeter smaken.”
Recensie over het kookboek 'Life Kitchen'
José Breedveld-Peters, onderzoeker en diëtist (consultant) bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:“De schrijver Ryan Riley vertelt in het boek hoe zijn eigen ervaringen hem hebben geïnspireerd om te komen tot zijn ‘Life Kitchen’ project, waar dit kookboek onderdeel van is. Voor de adviezen in het boek werkt hij samen met experts op het gebied van smaakverandering bij kanker. Hij vertaalt kennis uit onderzoek naar praktijkadviezen en mooie recepten. Elk hoofdstuk start met enkele praktische tips, de zogenaamde ‘smaakhits’.”
“Je merkt dat het boek een Engelse oorsprong heeft aan het gebruik van voor ons wellicht wat ongebruikelijke ingrediënten. Toch is het een heel inspirerend boek, dat mensen leert om met toevoegingen van bepaalde ingrediënten een ’twist’ te geven aan het gerecht waardoor het beter gaat smaken.”
“Conclusie: het boek geeft achtergrondinformatie, veel praktische tips en mooie recepten. Het kan dienen als inspiratiebron voor mensen die vanwege smaakverandering bij kanker aan de slag willen gaan om eten beter te laten smaken.”