Het boek 'Prostaat praat!'

Mannen helpen om te gaan met prostaatkanker, dat is wat ervaringsdeskundige Aart van Dijk hoopt te bereiken met zijn boek ‘Prostaat praat!’. In het boek komen ervaringsdeskundigen, zorgverleners en onderzoekers aan het woord.

Ieder zijn eigen verhaal

In het eerste en grootste deel van het boek zijn ervaringsverhalen door en over mannen met prostaatkanker te lezen. Stuk voor stuk openhartige verhalen waarin mannen, vaak samen met hun partner, zowel hun positieve als negatieve ervaringen rondom prostaatkanker delen. Bij sommige ervaringsverhalen zijn tekeningen gemaakt, die heel treffend een bepaalde gebeurtenis, gedachte of gevoel uit het verhaal verbeelden.

Zorgverleners aan het woord

De andere zes delen van het boek zijn bedoeld om mannen met prostaatkanker meer kennis en inzicht te geven in prostaatkanker. Zo komen verschillende zorgverleners aan het woord. Zij vertellen onder andere over de prostaatkankerzorg in de huisartsenpraktijk, uitdagingen bij het stellen van de diagnose en de rol van genen bij prostaatkanker. 

In het derde deel van het boek wordt aandacht gegeven aan de rol die verpleegkundigen spelen. In het gehele zorgproces zijn zij als zogeheten casemanagers degenen die het overzicht bewaren en bij wie patiënten terecht kunnen met praktische maar ook persoonlijke vragen. Enkele casemanagers komen aan het woord en vertellen over hun werk als “duizendpoot tussen artsen en patiënten”.

Aandacht voor wetenschap

Het vierde deel van het boek staat in het teken van wetenschappelijk onderzoek rondom prostaatkanker. Dit gaat onder andere om onderzoek naar diagnose- en behandeltechnieken. Ook wordt er praktische informatie op basis van inzichten uit de wetenschap gedeeld, waaronder de tien aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker die door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn opgesteld. 

Informatie, hulp en steun

In het vijfde deel wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen over prostaatkanker. Daarbij worden lastige keuzes rondom prostaatkanker en de behandeling besproken. In het deel hierna worden organisaties die informatie, hulp en steun bieden rondom prostaatkanker benoemd.

Het zevende en laatste deel van het boek bevat 100 uitspraken van mannen met prostaatkanker, hun naasten en zorgverleners. Erg inspirerend om te lezen hoe verschillende mensen aankijken tegen de ziekte en hier ieder vanuit hun eigen rol mee omgaan.

Kortom: een boek met zowel praktische en verdiepende informatie, als persoonlijke en emotionele verhalen. Een aanrader voor iedereen die met prostaatkanker in aanraking komt en graag meer wilt weten over de ziekte en de ervaringen van anderen.


Het boek 'Prostaat praat!' kost € 22,99 (inclusief verzendkosten) en is o.a. te bestellen bij uitgeverij Boekscout, de Boekhandel of bij de schrijver Aart van Dijk zelf (e-mail: aart.vandijk@planet.nl).