Obesitas en corona

In dit blogartikel vertelt dr. Kate Allen van het World Cancer Research Fund (WCRF) International meer over obesitas en corona.

De coronacrisis brengt wereldwijd enorme uitdagingen met zich mee. De gezondheidsrisico’s van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben ons hele leven in korte tijd veranderd. We werken zoveel mogelijk thuis, vermijden drukke plekken en zijn misschien ook wel anders gaan eten. Wie had dat een paar maanden geleden kunnen bedenken!

Naarmate de tijd vordert leren we steeds meer over het coronavirus en COVID-19. Het wordt nu duidelijk dat mensen in een slechtere gezondheidstoestand of met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, ziekten aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten en kanker, meer risico hebben op ernstigere klachten bij besmetting met het coronavirus. Zij hebben ook een grotere kans om aan de gevolgen van corona te overlijden. Veel van deze aandoeningen zijn chronische ziekten die een verband hebben met voeding en leefstijl. 

Obesitas en corona in het nieuws
Recent zijn er verschillende berichten verschenen die aangeven dat obesitas één van de factoren is die kan zorgen voor een heftigere reactie bij besmetting met het coronavirus. Hierdoor is het goed mogelijk dat de coronacrisis veel meer impact heeft op mensen met overgewicht en obesitas dan op mensen met een gezond gewicht. Dit is belangrijk om te weten aangezien ruim de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht of obesitas heeft. Wereldwijd zijn er zelfs maar liefst 1.9 miljard volwassenen met overgewicht of obesitas. 

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom overgewicht zou zorgen voor ernstigere klachten bij corona. Opslag van vet in het lichaam leidt tot meer ontstekingen, waardoor het immuunsysteem mogelijk minder goed kan werken. Het is ook mogelijk dat opslag van vet rondom de buik bij een infectie met een virus, zoals het coronavirus, kan zorgen voor minder goed werkende longen. Kennis over obesitas en corona is echter nieuw en moet zich nog verder ontwikkelen. De komende tijd zal er steeds meer duidelijk worden.  

Wat weten we van obesitas in relatie tot ziektes?
Op basis van tientallen jaren onderzoek weten we dat overgewicht en obesitas de kans op maar liefst 12 verschillende kankersoorten vergroot. Obesitas kan niet eenvoudig worden opgelost, maar met een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging kan de kans op kanker wel worden verkleind.

Bovendien zorgt dit ervoor dat het immuunsysteem optimaal werkt. Onze aanbevelingen voor de preventie van kanker zijn de basis voor een gezonde leefstijl. Wetenschappelijk bewijs laat zien dat mensen die deze aanbevelingen volgen een verkleinde kans hebben op kanker en andere aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. 

Gezond blijven in tijden van corona 
Het advies van het RIVM is om nog zoveel mogelijk thuis te werken en alleen buiten te sporten, met 1,5 meter afstand. Door deze maatregelen kan een gezonde leefstijl lastiger zijn. Er kunnen thuis bijvoorbeeld meer verleidingen zijn om te gaan snoepen of snacken en als je doet aan een teamsport is dat nu ook nog even geen optie. Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat mensen eerder ongezonde keuzes maken. 

Probeer het positief te bekijken! Je kunt ook een mooie draai geven aan het thuis zijn en het zien als kans om met nieuwe gezonde gewoontes te starten. Je hebt de tijd om je weer bewust te worden van het belang van gezonde voeding en voldoende beweging.

Om je te helpen met het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes hebben we hier een aantal handige leefstijltips voor je op een rijtje gezet. En hier lees je hoe je jouw huis gezonder kunt inrichten om zo verleidingen in huis tegen te gaan en gezonde keuzes makkelijker te maken. Ten slotte vind je hier tips voor het verbeteren van je weerstand als je kanker hebt.