Nieuw onderzoek toont aan: darmbacterie kan kanker veroorzaken

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat een variant van de darmbacterie Eschericia coli (E. Coli) schade in ons DNA, oftewel ons erfelijk materiaal, kan aanrichten en zo tot darmkanker kan leiden.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat er een verband is tussen het ontstaan van darmkanker en de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in onze darmen. Er was alleen nog geen techniek om aan te tonen dat deze bacteriën ook direct schade kunnen veroorzaken in ons DNA. Tot nu dus.

Het nieuwe onderzoek
Utrechtse onderzoekers onder leiding van professor Hans Clevers ontwikkelden een nieuwe techniek waarbij uit een stamcel een orgaan is gekweekt dat lijkt op menselijke darmen. Hierdoor konden de onderzoekers bestuderen wat het directe effect is van schadelijke darmbacteriën in (gekweekte) darmen [1]. 

De ‘darmen’ werden vijf maanden lang, vijf keer per dag, blootgesteld aan een variant van de E. Coli bacterie. Deze E. Coli bacterie komt vaak voor in de darmen van mensen. Ongeveer 20% van de gezonde mensen heeft deze bacterie in de darmen en bij mensen met chronische ontstekingen in de darmen is dit ongeveer 40%. Bij mensen met de erfelijke darmaandoening familiaire adenomateuze polyposis (FAP) of mensen met darmkanker ligt dit percentage hoger: van hen heeft 60% deze bacterie in zijn of haar darmen.

De variant van de E. Coli bacterie onderzocht in dit onderzoek zorgt ervoor dat de stof colibactin wordt aangemaakt. Deze stof kan schade in het DNA veroorzaken. In deze studie werd gekeken welke DNA-schade de E. Coli bacterie precies veroorzaakt in de ‘darmen’. Deze DNA-schade werd vervolgens vergeleken met de DNA-schade die eerder is gevonden in darmtumoren van 5876 mensen met darmkanker. 

Uit de vergelijking bleek dat het in de ‘darmen’ om dezelfde vorm van DNA-schade gaat als in darmtumoren van mensen. Hiermee toont het onderzoek aan dat blootstelling aan de E. Coli bacterie DNA-schade kan veroorzaken die tot darmkanker kan leiden. 

Wat betekent dit?
De onderzoekers schatten dat in Nederland jaarlijks bij ongeveer 1000 mensen met darmkankerde kanker kan worden gelinkt aan DNA-schade veroorzaakt door de schadelijke variant van de E. Coli bacterie. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een eenvoudige manier om de schadelijke darmbacterie op te sporen en methoden om deze te bestrijden. Dit kan in de toekomst helpen om darmkanker veroorzaakt door de E. Coli bacterie te voorkomen.


Bron

[1] Pleguezuelos-Manzano C. et al. Mutational signature in colorectal cancer caused by genotoxic pks+ E. coli. Nature. 2020. doi: 10.1038/s41586-0202080-8