Hutten: “Haal kracht uit de pan”

Speciaal voor mensen met voedingsproblemen rondom oncologie ontwikkelt Hutten recepten voor onze website Voedingenkankerinfo.nl.

Kwark met walnoten, banaan en cacao, een salade met aardbeien en amandel en een citroenrisotto met kabeljauw en spinazie... met de recepten op de website van Voedingenkankerinfo.nl zet je van ontbijt tot diner iets lekkers op tafel. 

Samantha Janssen, diëtiste bij Hutten: “Wij willen onze gerechten zo herkenbaar, aantrekkelijk en gevarieerd mogelijk maken. Daarnaast willen we dat de recepten vol met energie en eiwitten zitten zodat mensen de behandeling zo goed mogelijk kunnen doorstaan en zodat hun spierweefsel in stand blijft. Onze dieetkoks koken alleen met verse en pure ingrediënten. De basis is onbewerkt, vers en gevarieerd eten dat lekker en bovendien voedzaam is.”

Hutten
Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker als er sprake is van ziekte of een operatie, en ook bij herstel heeft het lichaam extra voedingstoffen nodig. Maar als je voedingsproblemen ondervindt als gevolg van je ziekte, is eten geen vanzelfsprekendheid meer. En dat is bij kanker bijna altijd het geval.

Hutten is van huis uit een cateringbedrijf, maar heeft inmiddels haar sporen verdiend met onderscheidende voedingsconcepten. Hutten wil met gezonde voeding en oprechte gastvrijheid van betekenis zijn voor het welzijn en herstel van patiënten en revalidanten. Inmiddels werkt Hutten binnen twee ziekenhuizen en vier revalidatiecentra.

Samantha: “We verzorgen sinds een jaar ook al het eten en drinken in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Door onze ervaring en expertise in deze dynamische en complexe zorg, weten wij wat belangrijk is voor het ontwikkelen van recepten voor mensen met deze ziekte.” 

Eten heeft ook een sociale functie
“Het belangrijkste is dat we mensen met kanker willen helpen bij het draaglijker maken van voedingsproblemen tijdens hun behandeling,” vervolgt Samantha. “Daarom is Hutten al jaren geleden een samenwerking aangegaan met Voedingenkankerinfo.nl. De vertaling van voedingsadviezen naar goede en lekkere maaltijden is erg belangrijk.

Het was Ellen Kampman, hoogleraar Voeding & Ziekte aan de Wageningen Universiteit, die een brug wilde slaan tussen wetenschap en praktijk. Samen met haar zijn we aan de slag gegaan. Het resultaat: gerechten die kunnen helpen bij smaak- en reukverandering of mondproblemen, die het plezier in eten vergroten en het sociaal welbevinden en de kwaliteit van leven verhogen. De smaak van de gerechten is getest bij mensen met kanker die chemotherapie kregen en ze zijn aangepast aan hun wensen.”

Diverse recepten voor elk moment
Op de website van Voedingenkankerinfo.nl vind je gerechten voor elk moment van de dag. Van avondmaaltijden tot hartige tussendoortjes en van ontbijtjes tot zoete versnaperingen. Het aantal recepten op de website groeit elke maand. “Dat moet ook”, legt Samantha uit.

“Mensen met kanker kampen vaak met uiteenlopende eetproblemen. Naast smaak- en reukverandering, ondervinden velen verminderde eetlust, misselijkheid en darmproblemen. En binnen de smaakverandering zijn de klachten ook zeer divers. Sommige mensen krijgen juist extra trek in pittig en gekruid eten, terwijl anderen juist romige gerechten willen. En als je mond kapot is of als je problemen met je slokdarm hebt, moet de voeding gemalen zijn. Wij ontwikkelen voor al deze klachten recepten.

Een ruim aanbod van diverse recepten is nodig om mensen te inspireren tot een gezond en gevarieerd eetpatroon tijdens hun behandeling en daarna. Natuurlijk staat bij elk gerecht de voedingswaarden vermeld, met de hoeveelheid energie (kcal) en het aantal grammen eiwit. Tevens werken we aan een filter op de website om mensen nog beter van dienst te zijn. Zodra dat filter werkt, kunnen mensen ook zoeken op ‘gemalen’ of op de pittigheid van een gerecht.” 

Professionals verwijzen door
Op Voedingenkankerinfo.nl staat als ondertitel ‘Van experts, voor experts’. “Hutten vindt het nog steeds bijzonder dat we de kans hebben gekregen onze expertise op het gebied van voeding in samenwerking met Ellen Kampman en Voedingenkankerinfo.nl uit te werken tot wat het nu is op dit platform,” vertelt Samantha.

“We weten dat veel diëtisten, artsen en oncologieverpleegkundigen die mensen met kanker begeleiden hen doorsturen naar deze website. Daar ben ik echt trots op. We willen zoveel mogelijk mensen inspireren om vooral te kiezen voor puur, vers en onbewerkt eten. Laten zien dat je echt lekker kunt koken zonder onnodige toevoegingen. Daarom blijven onze gerechten ook zoveel mogelijk herkenbaar als echt eten.”


Bekijk hier alle lekkere recepten op Voedingenkankerinfo.nl.

Meer weten over Hutten in de zorg? Lees dan verder