Uit de praktijk van oncologie fysiotherapeut Mireille Lauret-Roemers

De coronacrisis heeft invloed op het werk van veel zorgverleners, zo ook in de oncologie. Oncologie fysio- en oedeemtherapeut Mireille Lauret-Roemers vertelt hoe ze de zorg voor mensen met de diagnose kanker op afstand organiseert.

Het werk van een oncologiefysiotherapeut
Mireille vertelt: “Oncologiefysiotherapeuten zijn gespecialiseerd om mensen te helpen bij beweegproblemen door kanker of de behandeling ervan. Dit kan in alle fasen van de ziekte. Mede hierdoor gaat het om mensen met zeer uiteenlopende ziektebeelden en vragen. Het varieert van iemand met een stoma na een darmkankeroperatie tot iemand die een borstamputatie heeft ondergaan. De situatie van elke persoon is uniek.” 

“Om te bepalen welke behandeling noodzakelijk is, brengen we de patiënt volledig in kaart. Naast het type kanker en de soort kankerbehandeling(en), kijken we naar de klachten die er spelen. Daarnaast voeren we tests uit om te bepalen welke belasting iemand aan kan en welk type training nodig is. We baseren ons daarbij op de richtlijnen die op Oncoline te vinden zijn.” 

“Samen met de mensen bepalen we wat het doel van de behandeling is. Zo kan een behandeling gericht zijn op het verminderen van vermoeidheid, weer kunnen werken of het verbeteren van beperkingen met bewegen als gevolg van de behandeling. Wanneer genezing van kanker niet mogelijk is, kan een behandeling helpen lichamelijk zo goed mogelijk te blijven functioneren.”

“Wanneer hulp of zorg op andere gebieden nodig is, werken we ook veel samen met andere zorgverleners, zoals de revalidatiearts, oncologiediëtist, maatschappelijk werker en psycholoog, of met het organisaties die mensen ondersteunen bij de terugkeer naar hun werk.”

Goede begeleiding is essentieel
Mireille vervolgt: “Behandelingen die gegeven worden zijn dus echt maatwerk. Daarbij is begeleiding door de oncologiefysiotherapeut noodzakelijk. Vaak zien we dat mensen ‘alles’ willen doen om hun behandelingen tegen kanker goed aan te kunnen. Ze beginnen vaak veel te snel met het oppakken van hun werk in plaats van eerst fysiek te herstellen, waardoor ze flink overbelasten en na een half jaar oververmoeid raken of jaren oververmoeid blijven. Individuele begeleiding is dus nodig voor een juiste intensiteit en uitvoering van de therapie.” 

Fysiotherapie in tijden van corona
“Mensen komen normaal voor de therapie naar onze oefenruimtes. Het is daarbij niet mogelijk om afstand te houden, zoals de coronamaatregelen voorschrijven. Onze oefenruimtes moesten dicht. We zijn daarom onze vijf behandelkamers gaan inrichten als individuele trainingskamers zodat we genoeg afstand kunnen bewaren. De hometrainers bieden ruimte voor de hoog intensieve interval trainingen (HIIT) en we gebruiken daarnaast simpele basishulpmiddelen die ook voor training thuis kunnen worden ingezet.”   

Naast de grotere ruimtes biedt videobellen in deze tijden ook een uitkomst. “Door videobellen kunnen we zien wat mensen doen en hen aanwijzingen geven om de oefeningen thuis goed uit te voeren. Als oefeningen niet goed worden uitgevoerd kan het zijn dat ze niet het gewenste effect hebben of zelfs schade veroorzaken. Ook geven we alternatieven voor de hulpmiddelen waar we normaal mee werken, zoals flesjes gevuld met water in plaats van gewichtjes. Hierdoor kunnen de oefeningen in de thuisomgeving worden gedaan.” 

“Verder hebben we als aanvulling afbeeldingen van oefeningen en instructiefilmpjes gemaakt. Hierin laten we zien hoe oefeningen thuis gedaan kunnen worden en geven we aan waarop mensen moeten letten bij het doen van de oefeningen.”

Advies van een oncologiefysiotherapeut
“Om lichamelijk fit te blijven of te worden is het belangrijk dat mensen na een diagnose kanker voor een gericht plan en tips naar een oncologiefysiotherapeut worden verwezen. Mensen wordt geadviseerd hier niet zelfstandig mee aan de slag te gaan om dit op een veilige manier te doen en overbelasting te voorkomen." Een oncologiefysiotherapeut in de buurt is te vinden op verwijsgidskanker.nl.

“In tijden van corona is het belangrijk niet te stoppen met de behandeling bij een oncologiefysiotherapeut. De meeste oncologiefysiotherapeuten bieden alternatieven voor de behandeling die zij uitvoeren of kunnen verwijzen naar collega’s die dit kunnen doen. Ze zijn blij patiënten te adviseren, juist ook in deze coronacrisis. In een beperkt aantal consulten kan al het verschil worden gemaakt.”

Blijven bewegen
“Mensen blijven op dit moment veel thuis om het risico op besmetting met het coronavirus te beperken, waardoor ze vaak minder bewegen. Dit terwijl het juist belangrijk is tijdens de behandeling zo fit mogelijk te blijven. Het advies daarbij is om ieder dag het liefst een half uur te bewegen.”