“Leefstijl doet zoveel met je!”

Joke kreeg in 2016 de diagnose chronische lymfatische leukemie. Zij was toen nog werkzaam bij een bank. Ze ging op zoek naar haar kwaliteiten. Na diverse opleidingen is ze nu leefstijlcoach.

Bij Joke wordt momenteel het ‘wait and see’ beleid gehanteerd. “Dat betekent dat je niet wordt behandeld, maar wel onder controle staat. Als ik uiteindelijk behandeld moet worden, zal dat chemotherapie zijn, het slikken van tabletten of het volgen van een kuur. Ik wil dit zo lang mogelijk uitstellen. Mocht het zover komen dat ik aan een kuur moet beginnen, dan wil ik in goede conditie zijn. Ik ben dus heel erg op zoek gegaan naar voeding én leefstijl, wat geeft energie?”

Geen begeleiding

Na de diagnose kreeg Joke geen begeleiding vanuit het ziekenhuis. “Ik werd gewoon naar huis gestuurd. Ik heb een hele goede oncoloog, die heeft echt ruim de tijd genomen voor het gesprek. Maar daarna is het aan jou om het te verwerken en ermee te leven. De oncoloog geeft aan dat je wel altijd mag bellen, maar dat is voor mij best een drempel. En bovendien, mijn oncoloog krijg ik toch niet aan de telefoon."

"Ik heb het er later nog weleens met haar over gehad. Zij zei: “Als het nodig is, sturen we mensen door naar een diëtiste, of naar een fysiotherapeut en dat wordt vergoed. Nou, ik ben niet te dik, ik mankeer verder niks, dus ik word nergens naar doorgestuurd.” 

Informatie over voeding en beweging voor iedereen

Na de diagnose ging Joke aan de slag met voeding en haar leefstijl. Ze ging informatie lezen, opleidingen volgen en haar voeding aanpassen. Vanuit het ziekenhuis kreeg ze geen informatie.

“Ik vind het een hele goede zet als mensen informatie krijgen over voeding en bewegen, maar dan moet ook iedereen hier het recht op hebben. En niet alleen als je voor kanker behandeld wordt of bent geweest. Het had ook voor mij beschikbaar moeten zijn. Eigenlijk ken ik de informatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds nog maar net. Ik wil de materialen zeker gaan gebruiken in mijn praktijk waar ik mensen coach.” 

Minder suiker, meer vers

Ze vertelt over wat ze zelf is gaan doen. “Ik kook niks uit pakjes. Het kost soms iets meer tijd, maar met een goede planning gaat het wel. Ik maak vaak een grote pan en vries de overige porties in. Aan de maaltijd voeg ik regelmatig iets van kip of vis toe. Ik ben heel erg bewust met voeding bezig.” 

“Ik eet eigenlijk zo weinig mogelijk suikers, want dat dipt zo. Ja, je bloedsuiker piekt en klapt dan naar beneden. Ik voel gelijk dat mijn lichaam vermoeid is als ik niet goed eet.”

Elke dag bewegen en luisteren naar je lichaam

Joke is elke dag in beweging. “Ik geef 'mindful run en walk' cursussen. Dit doe ik in groepsverband. Wandelen of hardlopen in combinatie met mindfulness. Ik wandel ook individueel met mensen die ik coach. Daarnaast doe ik aan zumba en poweryoga. Ik vind het belangrijk om een goede conditie te hebben en houden.”

“Soms denk ik; ik ga vandaag niet naar de les van poweryoga. Ik zit bij een yogaschool en daar kun je verschillende soorten yoga volgen. Soms ga ik naar de les van yin-yoga, een rustigere vorm van yoga. En ook dat is luisteren naar je lichaam. Wat wil mijn lichaam nu?”

Kijk naar de hele mens

Aan professionals wil ze graag meegeven: “Kijk naar de mens als geheel: hoofd, hart en lichaam, zeg ik altijd maar. Dat moet in balans zijn, het staat niet los van elkaar. Dat vind ik belangrijk voor professionals. Wat ik jammer vind, is dat een diëtist of een andere specialist te weinig naar de mens als totaal kijkt. Ik denk dat mensen heel goed geholpen kunnen worden door een (leefstijl)coach, die gespecialiseerd is in kanker. Want een diëtiste kan heel goed een voedingsadvies geven, maar als het in het hoofd niet goed zit, dan gaat het met alleen aangepaste voeding niet werken.”

Ook voor mensen met kanker heeft ze een boodschap: “Vraag om hulp, kijk naar je balans en luister naar je lichaam. Vaak zeggen mensen: ik wil hetzelfde als toen. Maar je bent niet meer geheel hetzelfde als toen. Je moet uitgaan van je nieuwe ik. En vanuit daar verder in het positieve, hoe moeilijk dit ook kan zijn.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.