Eerdere edities nieuwsbrief professionals

Kate Allen

Obesitas en corona

In dit blogartikel vertelt dr. Kate Allen van het World Cancer Research Fund (WCRF) International meer over obesitas en corona.

Zaadbollen van de papaver plant

Het gebruik van opium en het risico op kanker

Mensen die regelmatig opium gebruiken hebben een grotere kans op verschillende soorten kanker. Dit gaat om alvleesklier-, blaas-, hersen-, lever-, long-, maag-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.

Herma ten Have

Uit de praktijk van oncologiediëtist Herma ten Have

De coronacrisis heeft invloed op het werk van veel mensen, zo ook op dat van oncologiediëtisten. Oncologiediëtist Herma ten Have vertelt over wat haar werk inhoudt en hoe dit gaat in tijden van corona.

Hand met supplementen en een hand met broccoli

Aandacht voor het immuunsysteem

In deze tijden van corona is er extra aandacht voor het immuunsysteem. In allerlei berichten wordt verteld hoe het eten van bepaalde producten of het slikken van supplementen een boost zou geven aan het immuunsysteem.

Oncologisch fysiotherapeut Mireille Lauret-Roemers

Uit de praktijk van oncologie fysiotherapeut Mireille Lauret-Roemers

De coronacrisis heeft invloed op het werk van veel zorgverleners, zo ook in de oncologie. Oncologie fysio- en oedeemtherapeut Mireille Lauret-Roemers vertelt hoe ze de zorg voor mensen met de diagnose kanker op afstand organiseert.

Hans Clevers

Nieuw onderzoek toont aan: darmbacterie kan kanker veroorzaken

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat een variant van de darmbacterie Eschericia coli (E. Coli) schade in ons DNA, oftewel ons erfelijk materiaal, kan aanrichten en zo tot darmkanker kan leiden.

Man eet fruit

Gezonde voeding verbetert de kwaliteit van leven na darmkanker

Door minder vlees en bewerkte graanproducten zoals witbrood en witte pasta te eten lijken mensen die zijn behandeld voor darmkanker een betere kwaliteit van leven te ervaren. Ook lijkt het depressieklachten te verminderen.

Professor Anne May

Beweegadviezen verminderen klachten na de diagnose kanker

In 2019 verschenen nieuwe internationale beweegrichtlijnen voor na de diagnose kanker. Vanuit Nederland heeft professor Anne May, samen met fysiotherapeut en klinisch epidemioloog dr. Martijn Stuiver, aan deze richtlijnen meegewerkt.

Christel van Beijsterveld

Operatie voor de boeg? Zorg dat je fit bent!

In januari promoveerde Christel van Beijsterveld met haar proefschrift getiteld ‘Better Be Prepared’. Hieruit blijkt dat een goede fysieke fitheid voor een operatie veel winst oplevert bij mensen met lever- en alvleesklierkanker.

Drs. Aberle

Het effect van afvallen bij kanker mag niet onderschat worden

Aan kankercachexie wordt te weinig aandacht besteed, terwijl het zeer grote invloed kan hebben. We zijn in gesprek gegaan met drs. Aberle over kankercachexie en het belang van vroegtijdige signalering.