Eerdere edities nieuwsbrief professionals

Nora Lize

Emotionele en sociale gevolgen van problemen met eten bij kanker

Als je door kanker niet meer goed kunt eten, heeft dat grote gevolgen. De aandacht gaat al snel naar het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen. Maar hoe zit het met emoties en sociale aspecten?

Renate Winkels

Kan een gezonde leefstijl vermoeidheidsklachten na dikkedarmkanker verminderen?

Dat is de vraag die dr. Renate Winkels in haar nieuwe onderzoek gaat beantwoorden. Vermoeidheid na kanker komt namelijk veel voor.

Papieren zak met groente en fruit

Groente en fruit goedkoper en vlees duurder: goed voor gezondheid en milieu

Het invoeren van extra belastingen of subsidies op voedingsmiddelen kan een gezonder en duurzamer eetpatroon stimuleren.

Glas gevuld met suikerklontjes

Merendeel Nederlanders is voor een suikertaks

Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de ondervraagde Nederlanders openstaat voor extra belasting op suikerhoudende dranken. Voorwaarde is wel dat de opbrengst wordt ingezet voor de publieke gezondheid.

Kate Allen

Obesitas en corona

In dit blogartikel vertelt dr. Kate Allen van het World Cancer Research Fund (WCRF) International meer over obesitas en corona.

Zaadbollen van de papaver plant

Het gebruik van opium en het risico op kanker

Mensen die regelmatig opium gebruiken hebben een grotere kans op verschillende soorten kanker. Dit gaat om alvleesklier-, blaas-, hersen-, lever-, long-, maag-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.

Herma ten Have

Uit de praktijk van oncologiediëtist Herma ten Have

De coronacrisis heeft invloed op het werk van veel mensen, zo ook op dat van oncologiediëtisten. Oncologiediëtist Herma ten Have vertelt over wat haar werk inhoudt en hoe dit gaat in tijden van corona.

Hand met supplementen en een hand met broccoli

Aandacht voor het immuunsysteem

In deze tijden van corona is er extra aandacht voor het immuunsysteem. In allerlei berichten wordt verteld hoe het eten van bepaalde producten of het slikken van supplementen een boost zou geven aan het immuunsysteem.

Oncologisch fysiotherapeut Mireille Lauret-Roemers

Uit de praktijk van oncologie fysiotherapeut Mireille Lauret-Roemers

De coronacrisis heeft invloed op het werk van veel zorgverleners, zo ook in de oncologie. Oncologie fysio- en oedeemtherapeut Mireille Lauret-Roemers vertelt hoe ze de zorg voor mensen met de diagnose kanker op afstand organiseert.

Hans Clevers

Nieuw onderzoek toont aan: darmbacterie kan kanker veroorzaken

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat een variant van de darmbacterie Eschericia coli (E. Coli) schade in ons DNA, oftewel ons erfelijk materiaal, kan aanrichten en zo tot darmkanker kan leiden.