Voeding en leefstijl na kanker

Het ontstaan van kanker is een langdurig en ingewikkeld proces waarbij verschillende factoren een rol spelen. Niet alleen leefstijl maar onder andere ook erfelijkheid en infectieziekten zijn risicofactoren voor kanker.

Nieuw baanbrekend onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds toont steeds aan dat een gezonde leefstijl ook na kanker van groot belang is.

Gezond leven na kanker

Wanneer je de behandeling van kanker achter de rug hebt, zal je je waarschijnlijk opgelucht voelen. Maar deze behandeling heeft vaak wel een grote fysieke en mentale impact. Ook kun je je zorgen maken over het opnieuw krijgen van kanker. Uiteindelijk is het belangrijk weer grip te krijgen op je gezondheid. Bepaalde factoren heb je niet in de hand, maar je kunt wel zelf invloed uitoefenen op je voeding en leefstijl.

Het beste advies

Het beste advies op dit moment is onze aanbevelingen ter preventie van kanker op te volgen, tenzij een arts anders heeft geadviseerd. Onze aanbevelingen kunnen je bovendien helpen om het risico op andere chronische ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes te verlagen.

Onderzoek na kanker

Onderzoek naar het verband tussen voeding en leefstijl en de terugkeer en overleving van kanker is relatief nieuw en tevens complex. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het van groot belang dat er op dit gebied meer onderzoek komt. Wij geven hier prioritiet aan in ons beursprogramma voor wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier kunnen we je in de toekomst helpen met goed onderbouwd advies.

Resultaten tot nu toe

Steeds meer onderzoek toont aan dat voldoende bewegen, gezond eten en een gezond gewicht behouden, helpt voorkomen dat kanker opnieuw ontstaat. Dit geldt met name voor borstkanker. Ook is er onderzoek dat laat zien dat gezond eten en leven de kans op overleven bij borstkankerpatiënten vergroot. Er is nog meer onderzoek nodig voordat we specifieke aanbevelingen op kunnen stellen voor alle mensen die borstkanker (of een andere kankersoort) hebben gehad.

Lees meer over het onderzoek naar de overleving van borstkanker.

Tijdens kanker

Als je recentelijk de diagnose kanker hebt gehad, of als je nu nog in behandeling tegen kanker bent, heb je misschien speciale behoeften op het gebied van voeding. In deze gevallen kun je het beste advies vragen aan een daartoe opgeleide zorgverlener (zoals een arts of diëtist). Dit geldt ook als je als gevolg van de behandeling moeite hebt om bepaalde voeding te eten of te verteren.

Bezoek de website www.voedingenkankerinfo.nl waar experts vragen beantwoorden over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.